Så ska det svenska kulturarvet skyddas

Under torsdagen ska regeringen fatta beslut om ett uppdrag till ett antal myndigheter. Uppdraget går ut på att bilda ett särskilt råd för skydd av kulturarv, vars syfte ska vara att bidra till en effektiv beredskapsplanering som möjliggör skydd av kulturhistoriskt värdefulla fastigheter, samlingar och miljöer i Sverige.

Många inblandade aktörer

Riksantikvarieämbetets huvudkontor i Stockholm. Foto: Wikipedia /Leif gren

De myndigheter som enligt regeringen ska omfattas av uppdraget är Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Kungl. biblioteket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, länsstyrelserna och Statens fastighetsverk. Förutom dessa ska även de centrala museimyndigheterna, stiftelsemuséerna, de regionala muséerna och Svenska kyrkan erbjudas platser i rådet.

Rådet ska – enligt pressmeddelandet – vara en plats för samverkan, kunskaps och erfarenhetsutbyte men även för sammanvägning och prioritering av de behov och beredskapsåtgärder som behövs för skyddet av kulturarv i Sverige.

”Ska stärka beredskapen”

Kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Wikipedia /Frankie Fouganthin

Kulturminister Parisa Liljestrand säger att regeringen nu rustar Sverige för tidigare otänkbara scenarier och stärker beredskapen på flera områden, däribland beredskapsplaneringen för skydd av kulturarv vid höjd beredskap och krig i Sverige.

Vetskapen om behoven har funnits där, betonar hon, även om kulturverksamheterna har kommit olika långt i att skrida till handling. Genom myndighetsuppdraget vill regeringen på ett tydligare sätt inkludera kulturarvssektorn i planeringen för det civila försvaret och ge rådets aktörer större möjligheter till samarbete kring några viktiga punkter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter