Så ska översvämningar förhindras

Efter en rätt normal svensk sommar, har en del översvämningar rapporterats i Sverige vid tillfällen av mycket regn lokalt. Kommunala myndigheter arbetar nu med lösningar och metoder för att möta översvämningar. Tekniskt är metoderna relativt lättbegripliga – finansiellt kan de bli betungande, speciellt om inte den underliggande VA-krisen får en lösning.

Normal sommar

Någon väderkris eller klimatkris tog inte form i Sverige under sommaren 2023 heller. Sommaren var relativt varm i juni och relativt sval i juli, och totalt sett inom ramen för det förväntade även vad det gäller nederbörd. Däremot fick lokala översvämningar stor medieuppmärksamhet. Översvämningar är en fara för allmänhetens säkerhet bland annat därför att de drabbar vattenkvalitet och elförsörjning.

Motmedel

Grundtanken för att bekämpa översvämningar är att bevara och använda grönområden som kan absorbera stora plötsligt uppkommande vattenmängder. På hårdgjorda ytor, asfalt med mera, kommer vattnet snabbt att ta sig vägar som man inte alltid riktigt kan förutse men som i regel är destruktiva. Det behövs stora jordmassor som barriär och uppfångning – ytterligare ett strategiskt skäl att inte exploatera alla grönytor ens i attraktiva tätortsområden. Man måste också strategiskt leda vatten till de de utsedda barriärområdena med hjälp av förberedda kanaler av olika slag.

Ett så enkelt förfarande som att ta bort äldre fastigheters stuprör kan också vara ett medel för att förebygga det man vill undvika: stora vattenmassor som ansamlas på en mindre plats, som tar tid för att rinna bort och som kan gå dit där man inte vill ha dem.

Ny Teknik rapporterar nu om en del av dessa ansträngningar till följd av översvämningar. Stockholms kommun planerar till exempel att använda den välkända Rålambshovsparken för att göra den till ett område som kan fånga upp stora plötsligt uppkommande vattenmängder.

Många kan reta sig på klimataktivister som limmar fast sig på gator och torg bland annat för att lyfta fram frågan om våtmarker, men faktum är att våtmarker har en betydelse som sänka för stora plötsligt uppkommande vattenmängder, även om det inte var det som limaktivisterna hade i sinnet. Åtminstone på småorter och landsbygd, där det finns större bevarade våtmarker, har detta utvecklingsmöjligheter.

Dold risk

I situationen ligger också en dold långtida risk som inte uppmärksammas särskilt mycket, framför allt inte i konkurrens med sensationsrapportering om översvämningar och spekulationer om klimatförändringar: Sveriges VA-nät, som inte bara ska leda bort översvämningsvatten utan givetvis också ska göra mycket annat, behöver bytas ut inom kort, inom cirka 15-20 år, till en kostnad av minst 1000 miljarder kronor. Det rapporterar Tidningen Näringslivet. Fungerar inte Sveriges VA-nät, så är översvämningar bara en del av problemen som det svenska samhället kommer att möta.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Jepp , det behövs stora pengar för att lösa alla problem.

  Synd bara att våra skatter äts upp av kostnader för asylmissbruk , byråkrati och nepotism.


  Bara ett ex: Olof Palme Internationella Center …..(har ni hört talas om det ??) Har till uppgift att sprida (S) politik över hela världen !!!

  Centret har en massa anställda och finansieras helt med skattemedel !!!!

  Budgeten är på ca 150 milj/år —lika mycket som Hovets apanage som bekostar all personal vid alla olika slott som f.ö. är museum , galamiddagar för regeringens gäster , klänningar åt damerna , osv.osv….

  Palmecentret ger inte ens jobb åt Svensk Damtidning ……

  Som skattebetalare är det fullkomligt orimligt att tvingas bekosta ett sossecenter !!!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter