Så slutade riksrättsåtalet mot ministern bakom rekordinvandring

Den amerikanske ministern som bär ansvaret för USA:s gränsskydd och därmed massinvandringen till landet, ställdes inför riksrätt för misskötseln av sitt uppdrag. Nu har det historiska fallet avslutats.
Alejandro Mayorkas. Foto: Wikipedia/ Reda Raouchaia/ CC BY-SA 4.0 DEED
Alejandro Mayorkas. Foto: Wikipedia/ Reda Raouchaia/ CC BY-SA 4.0 DEED

Det var den 14 februari som Frihetsnytt rapporterade om att det historiska riksrättsåtalet mot Alejandro Mayorkas, USA:s inrikessäkerhetsminister, inletts efter en jämn omröstning i den amerikanska kongressens representanthus. Det var första gången sedan 1876 som en sittande minister ställts inför riksrätt.

Det är Mayorkas som har ansvaret att se till att USA:s gränser är skyddade och att illegala migranter och eventuella säkerhetshot inte kan ta sig in i landet. Under den sittande presidenten Joe Bidens tid på posten har USA upplevt en katastrofal massinvandring, som skett genom gränsen mot Mexiko.

På grund av att inget gjorts för att åtgärda detta röstade representanthuset för att ställa Mayorkas inför riksrätt.

”De ger sitt fulla stöd till gränspolitiken”

Att verkställa själva åtalet landade på den amerikanska senaten (som utgör kongressens andra kammare). På grund av att Demokraterna har majoritet har alla utgått från att Mayorkas inte skulle fällas. Detta visade sig stämma och under onsdagen röstade Senaten för att avsluta målet, rapporterar Reuters.

Representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, riktade hård kritik mot detta i ett gemensamt uttalande med andra republikaner på X:

Genom att rösta enhälligt för att kringgå deras konstitutionella ansvar, har varje demokrat i senaten gett sitt fulla stöd till Bidenadministrationens farliga öppna gräns-politik. Sekreterare Mayorkas, tillsammans med president Biden, har använt varje knep till sitt förfogande för att genomföra den största humanitära och och nationella säkerhetskatastrofen i Amerikas historia.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter