Samling mot Natokrig i Sverige den 26 augusti

På lördag den 26 augusti, klockan 16-19 hålls ett Forum för Fred på Hotell Hellsten i Stockholm för enighet mot kärnvapenkrigshot och Nato, samt för fred i Ukraina och Afrika.

Det är en uppföljning på demonstrationen med Humanity for Peace i Kungsträdgården i Stockholm på Hiroshimadagen den 6 augusti, som var ett historiskt genombrott för motståndet i Sverige mot Nato och kärnvapenkrigshotet.

Det var första gången en demonstration kunde genomföras tvärs över ideologier för att stoppa den pågående sanslösa upptrappningen till kärnvapenkrig som den svenska Natomedlemsansökan innebär. Se artikel med videolänkar.

Trots regn var det många som slöt i demonstrationen mot kärnvapenhotet. Foto: Ulf Sandmark
Trots regn var det många som slöt upp i demonstrationen mot kärnvapenhotet. Foto: Ulf Sandmark

Optimism på BRICS-möte

Även på det stora BRICS-toppmötet, som nu pågår i Sydafrika den 22-24 augusti, enas man tvärs över alla ideologiska, religiösa och kulturella skiljelinjer. Man avvisar i tal efter tal kraftfullt alla splittringsförsök från de gamla kolonialmakterna och är på väg att göra slut på 500 år av kolonial plundring. Man diskuterar sakfrågor som att införa ett nytt valutasystem och då framförallt kreditmekanismer, för stora satsningar på infrastruktur, bostadsbyggande och att få stopp på den extrema fattigdomen och svälten.

Det är en glädje att följa rapporterna från BRICS-mötet för det är samma optimism som vi behöver i det globala Nord för att besegra oligarkin och få stopp på den plundring som pågår här och alltmer liknar det som de koloniserade länderna får utstå.

Sverige ställer sig bakom kolonialism genom Natomedlemskapet

Ett speciellt fokus är att ena Afrikas länder för gemensam handel och infrastruktur-samarbete såsom utbyggnaden av Ingadammen i Kongofloden, för elektrifiering av tio länder. De förespråkar fredliga lösningar både i Ukraina och Afrika. När några av världens fattigaste länder Niger, Mali och Burkina Faso trotsar Natos hot om ingripande, ställer sig Sverige på fel sida av historien. Med Natoansökan ställer sig Sverige också öppet för kolonialism på ett sätt som aldrig förr.

Krigshökar vill eskalera konflikten

Humanity for Peace demonstrerade inte bara mot kärnvapeneskalering söndagen den 6 augusti, med samtidiga demonstrationer i 40 städer på fem kontinenter. I moderdemonstrationen utanför FN-byggnaden i New York sa exempelvis nedrustningsexperten Scott Ritter att världen aldrig varit närmare ett kärnvapenkrig.

Det uttalandet besannades igen veckan efter då förre amerikanske säkerhetsrådgivaren John Bolton i en artikel i Wall Street Journal gav prov på den galenskap som råder bland krigshökarna, precis sådana som Oppenheimer lämnade över den första kärnvapenbomben till. Bolton ansåg att president Biden kan eskalera kriget i Ukraina med kärnvapen eftersom han tror att Putin bluffar och inte kommer att använda Rysslands kärnvapen!

Natoeskaleringen tog ett nytt steg när Biden och därefter Nederländerna och Danmark godkände överföring till Ukraina av F16-jaktplan. Vissa typer av F-16 kan bära de mindre atombomber som USA har lagrade i Europa och det är omöjligt för ryssarna att veta vilken typ av F-16 det är som kommer flygande emot dem.

Tillfälle för diskussion och mingel

Vi behöver ta diskussionen om Nato och kärnvapenkrigshotet vidare inomhus. På Forum för fred ägnas första timmen till korta tal precis som i Kungsträdgården, andra timmen till diskussion med publiken och tredje timmen till mingel.

Hotell Hellsten ligger på Luntmakargatan 68 (nära T-Rådmansgatan). Inträde kostar 150 kr för att täcka lokalkostnader och kaffe/te. Betalning görs på plats eller i förväg via Schillerinstitutet på Pg 580049-5 eller till Swish 1230462218 (där Ny Solidaritet står som mottagare). Mat och dryck går att köpa.

En god nyhet är  att Joakim Granlund har lovat att Livestreama talen på mötet på sin Facebook-sida. Se också eventet på Facebook eller kontakta Ulf Sandmark på 0736937896, sandmark.ulf@gmail.com

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter