Samnytt avslöjar forskarna bakom extremistrapport

Vid midsommarafton släppte FOI, på Säpos begäran, en rapport som pekade ut flera organisationer och medier, däribland Frihetsnytt, som ”antidemokratiska extremister”. Nu har tidningen Samnytt granskat författarna bakom rapporten och kan visa att det inte rör sig om politiskt neutrala personer. Samnytts politiske chefredaktör Mats Dagerlind kommenterar rapporten.

Frihetsnytt har skrivit om den underliga rapport som Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) publicerade på Säkerhetspolisens, Säpos, uppdrag där lagliga organisationer, partier och fria medier pekas ut som ”antidemokratiskt extremistiska” och vars åsikter inspirerar till våldsdåd.

Nu har en av medierna som pekas ut i rapporten, Samnytt, gjort en egen granskning av författarna bakom rapporten, Hannah Pollack Sarnecki, Mathilde Jarlsbo och Anna Lioufas. Den som tror att rapporten har tagits fram på neutrala grunder kommer att bli besviken, eftersom granskningen visar att det rör sig om personer som är politiskt aktiva och tar öppet ställning för åsikter som är fientliga mot de som granskas.

Politiskt aktivistiska

Hannah Pollack Sarnecki är dotter till kriminologen Jerzy Sarnecki, som är ökänd för sina försök att bortförklara invandrares brottslighet och 2005 kallade beskjutningen av polishuset i Södertälje med automatvapen för ett ”busstreck” utfört av ”buspojkar”. Hon själv forskar om extremism och hot mot demokratin för FOI och har doktorerat i socialantropologi. Pollack Sarnecki har bland annat kallat kritik av vaccin och statliga försök att tvinga folk att ta det otestade covidvaccinet för ”rysk desinformation”. Hon var även en av 42 antropologer som undertecknade en SD-fientlig artikel 2014.

Den av forskarna som dock verkar vara mest uttalad i sina politiska ståndpunkter är Anna Lioufas, som är kriminolog och forskare vid FOI. Enligt Samnytts genomgång av hennes sociala medier framkommer det att hon är fientligt inställd till USA:s tidigare president Donald Trump, samt att hon tagit ställning för HBTQ-rörelsen, vänsterextrema Black Lives Matter och inlägg som är fientliga mot Sverigedemokraterna. På sin Linkedin uttrycker hon stolthet över att ha varit med och tagit fram den aktuella rapporten.

Övervakar ”antagonister”

Mathilde Jarlsbo verkar vara den minst politiskt aktivistiska av författarna, men även hon har varit engagerad med att motarbeta politiskt oliktänkande i sin yrkesroll. I en intervju med Lunds universitet berättar hon om sitt arbete:

– Jag arbetar med försvars- och samhällsrelaterade frågeställningar med inriktning på möjligheter och utmaningar relaterade till teknisk utveckling. Bland annat hur antagonister med hjälp av digitala medel kan utgöra ett hot mot demokratin. Genom bedömning av hot och risker, utvärdering av förmågor och strukturer samt datainsamling syftar det vardagliga arbetet till att bedriva studier och forskning som kan bidra till ökad kunskap, kvalitet och säkerhet.

Vilka som utgör antagonister och hur dessa kan hota demokratin går hon däremot inte in på. Efter riksdagsvalet 2022 var hon med om att ta fram rapporten Sa någon valfusk? – Informationsmiljön på sociala medier i samband med valrörelsen 2022, där både Samnytt och Fria Tider kopplades samman med botar (datorprogram som utför automatiserade uppgifter) och anklagades för att bland annat sprida ”vilseledande aktivitet om Socialdemokraterna”.

”Ren aktivism”

Frihetsnytt har talat med Samnytts politiske chefredaktör, Mats Dagerlind, om rapporten och de personer som har skrivit den.

Det är ju bisarrt, eftersom det rör sig om en polismyndighet som har beställt rapporten från en försvarsmyndighet, så det är fullständigt helt uppåt väggarna. Det man anklagar oss för, och flera andra, det är att vi skulle utgöra något slags hot mot demokratin. Men det verkliga hotet mot demokratin är ju vad de själva håller på med och försöker svartmåla och ogiltigförklara stora grupper och straffa ut dem från det demokratiska samtalet.

Vad gäller de personer som ligger bakom rapporten och deras uttalat fientliga åsikter gentemot det som bland annat Samnytt och Frihetsnytt står för, är Dagerlind inte förvånad över att det är dessa som skrivit den.

Den långa marschen genom institutionerna som började på 68-vänsterns tid har fortsatt tills idag och har anammats av bredare vänsterliberala krafter, så det är ju inte förvånande. Vi ser ju det här, inte bara inom polisen, utan även inom akademin och överallt inom strukturer och institutioner i samhället, att man anlitar den här typen av personer, som bakom en fasad av akademisk forskning ägnar sig åt ren aktivism.

De här tre vänsterdamerna som har skrivit rapporten är ju uttalade aktivister, det är ju uppenbart när man tittar på vad de sysslar med och har för åsikter. Man behöver inte läsa mycket i den här rapporten för att inse att den inte lever upp till grundläggande krav på objektivitet.

Dagerlind låter även hälsa att mer utförliga kommentarer av rapporten kommer att publiceras på Samnytt de kommande dagarna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Genomskådade – igen! Hur kan Säpo släppa igenom detta? En skandal som – naturligtvis – inte MSM tar upp. Man märker att vänstern är skakad och försöker som vanligt att ”lägga” moteld. Men deras tid verkar vara förbi. Allvarligt är att just säkerhetspolisen fallerar så kraftigt. Här måste våra politiker rensa upp!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter