Sanktionskriget värdelöst – Ryssland klarar sig utmärkt

Västvärlden har sedan invasionen av Ukraina fört ett intensivt sanktionskrig mot Ryssland. Sanktionerna har slagit hårt mot västvärldens egna befolkningar och nu meddelar Ryssland att de helt och hållet har överkommit sanktionerna vilket Nordfront var först med att rapportera om.

Efter att Ryssland invaderade Ukraina förra året har västvärlden infört en rad olika sanktioner mot landet. Bara EU har själva infört sex olika sanktionspaket. Förhoppningen från västvärlden har varit att Ryssland ska lida av sanktionerna och få det svårare att underhålla sin krigsmaskin i invasionen av Ukraina.

Enligt bedömare har flera sanktioner passerat den gräns som anses rimlig. Bland annat har över tusen ryska medborgare fått sanktioner riktade direkt mot sig. Lyxbåtar har beslagtagits, personliga tillgångar har frusits och i vissa fall har man även beslagtagit deras besparingar i västerländska banker.

Sanktionerna har drabbat Europa hårt

Trots de omfattande sanktionerna har Ryssland inte tagit nämnvärd skada. Istället är det västerlandet som lidit hårt av sanktionerna, framförallt de europeiska länderna.

Europa har drabbats av en ekonomisk kris med livsmedelsbrist, energikris och en kraftigt stigande inflation med tillhörande räntehöjningar.

Sanktionerna väckte tidigt kritik eftersom effekten av dem uteblev men framför allt eftersom de slog tillbaka mot Europa så hårt. Kritiken var inget som EU eller USA hörsammade utan sanktionspaketen forsatta att lanseras.

”Vi har lyckats överkomma krisen”

Ryssland har överkommit den ekonomiska nedgång som orsakats av västerländska sanktioner och kan nu vidta åtgärder för att snabbt utveckla sin ekonomi, sade Kremls talesman Dmitrij Peskov på ett ungdomsforum under torsdagen den 3 augusti rapporterar RT.

Dmitrij Peskov. Foto: Wikipedia
Dmitrij Peskov. Foto: Wikipedia

– Vi har lyckats överkomma krisen och utsikten för snabb utveckling är god med dagens standard. Detta är en unik situation. Ni kommer att få studera hur detta var möjligt och hur vårt land, vårt folk, kunde finna en sådan styrka, sa Peskov.

Peskov säger att det är patriotism och känslan av tillhörighet bland folket som är en av faktorerna bakom framgången.

Under förra veckan sade Rysslands president Vladimir Putin att deras BNP förväntades växa med mer än 2 procent 2023. Tillväxten skulle då helt täcka den ekonomiska nedgången som landet hade 2022 på grund av sanktionerna.

Putin varnade dock för att sanktionerna fortfarande kan ha en negativ inverkan på rysk ekonomi en tid framöver.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter