Sverigedemokraterna (SD) har flera gånger kompromissat bort delar av sin identitet på sin väg mot maktens korridorer. Att man kapitulerat i EU-frågan är ett exempel. NATO-ansökan är en annan. Det finns dock också andra hinder för att SD:s politik ska få genomslag. Ett hinder är centrerat kring utrikespolitiken, som SD ska stängas ute ifrån enligt de andra partierna. Sedan en tid söker SD runda hindret genom att bygga egna utrikespolitiska kontakter.
Det är väl känt att det var svårt att få igenom Tidöavtalet inte minst på grund av motståndet mot SD. Inte minst ställde liberalerna ultimatum om att SD skulle hållas utanför utrikespolitiken, som bland andra Expressen rapporterade om. Arrangemanget med SD utanför regeringen som sådan, men med rollen av mandatstödsparti och förhandlingspartner till regeringen, har hittills uppfyllt detta, eftersom utrikespolitiken kommer an på regeringen enligt 10 kapitlet i Regeringsformen.
Omni rapporterar dock idag om hur SD avser att ta sig runt blockaden genom att bygga ett eget kontaktnät med utländska politiska kontakter. Mattias Karlsson, före detta gruppledare för SD i riksdagen, säger att ett internt råd i SD kommer att arbeta med frågan framöver. Målet synes vara att göra SD till ett fullvärdigt regeringsparti utan speciella förbehåll i någon fråga.
Samarbete med blandat resultat
SD har troligen tagit lärdom av det som hänt med partier av ungefär samma slag i utlandet, som samarbetat med etablissemangspartier med blandat resultat. Dansk Folkeparti valde att stå utanför regeringen och samarbeta som kravställare för röststöd till regeringen. Partiet samarbetade sig mer eller mindre till sin egen undergång, låt vara också av den orsaken att de andra större partierna i Danmark övertog Dansk Folkepartis idéer, som idag i praktiken är borta ur politiken.
Fremskrittspartiet i Norge har suttit i Norges regering, men behållit sin ideologiska självständighet och lämnade faktiskt Norges regering på en utrikesfråga som utlösande anledning – en IS-kvinna fick tillstånd att återvända till Norge.
Sverigedemokraterna kan förstås inte kopiera andra, utländska partiers tillvägagångssätt. Men inställningen nu är helt uppenbart den att partiet tänker sitta i regering så snart som möjligt. Om detta kräver ännu fler ideologiska reträtter återstår att se.
Flera reträtter av det slaget har skett i det förflutna – uppgivandet av försöken att ta Sverige ur EU, blixtomsvängningen i NATO-frågan och förlusten i bränsleprisfrågan är bara några. SD vill till makten, det är målet. Medlen kan tydligen vara det som passar för stunden. Frågan är hur mycket som kommer finnas kvar av partiets ursprungliga politik när makten väl nås. Om de inte är försiktiga kommer de att ha reducerats till ett parti vars politik inte utgör något hot mot etablissemanget.