Serber får internationellt stöd gentemot Kosovo

Spänningarna mellan myndigheterna i Kosovo och den serbiska minoriteten i utbrytarrepublikens norra del är fortfarande pågående. Nu säger både EU och USA åt Kosovo att backa, en ovanlighet i det annars okritiska stödet för republiken gentemot serber. Detta kan innebära en positiv utveckling för de serber som fortfarande finns i Kosovo.

Ingen lösning har nåtts på situationen i norra Kosovo, där etniska serber demonstrerar mot att albanska borgmästare tillsatts i flera städer. Våldsamheter har uppstått mellan serbiska demonstranter och kosovansk polis och även mot Nato-trupper. För att inte våldsamheterna ska skjuta iväg gör nu Västmakterna, ledda av EU och USA, något som inte skett tidigare: de säger åt sin allierade, Kosovo, att ta ett steg bakåt, rapporterar Reuters.

Utnämningen av de albanska borgmästarna skedde efter ett kritiserat val, där endast 3,5 procent av serberna röstade. Resten bojkottade valet som en protest mot ageranden från Kosovos regering, däribland kravet att serber ska ta byta ut de serbiska registreringsskyltarna på sina bilar till Kosovo-utfärdade.

Kraven från serberna är att Kosovo ska hedra en överenskommelse om att sätta ihop en sammanslutning av serbiska kommuner, som ska säkerställa en ökad självständighet.

Det amerikanska sändebudet till västra Balkan, Gabriel Escobar, påtalade att Kosovo måste ge de serbiska områdena ökad autonomi, om republiken vill kunna gå med i både EU och Nato.

Tidigare historia av bombkrig

Västmakterna har en historia av att använda sig av våld för att få serberna att gå med på olika krav. 1998 bröt sig Kosovos albanska majoritet loss från Serbien, varpå serberna gick in militärt för att skydda sitt territorium och de etniska serber som befann sig där.

För att tvinga serberna att backa bombade Nato 1999 den serbiska huvudstaden Belgrad, utan godkännande från FN. Terrorbombningen bröt mot internationell rätt och Amnesty International klassade bombningen som en krigsförbrytelse.

Att serberna får en viss uppbackning gentemot myndigheterna i Kosovo, kan vara en liten upprättelse.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. USA bombade en europeiskt huvudstad ,Belgrad , under 78 dagar !!!!
    Jag glömmer aldrig -jag förlåter aldrig .
    Må Trump vinna och lägga ner nato—-eller åtminstone lägga nato i malpåse.

    Jag gläder mig som ett barn åt reaktionen bland politikerfjantarna…….Kristersson hysteriskt gråtande , Billström otröstlig ,
    Johan (L) sirrande tomt framför sig , Ebba svimmar , Åkesson blir ett rov för stridiga känslor och kissar på sig ,

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter