Spektakulär fornnordisk guldskatt funnen

Norska arkeologer har påträffat en guldskatt, som ska härstamma från fornnordisk tid. Vilken funktion som delar av skatten har haft är under diskussion.

Vid gården Hov, utaför byn Vingrom, Lillehammar kommun i sydöstra Norge, har man gjort ett spektakulärt fynd på 35 guldmynt. Det rör sig om fyrkantiga, papperstunna guldbitar, med olika motiv, som oftast utgörs av en man och en kvinna i olika dräkter, smycken och frisyrer, rapporterar forskning.no.

30 av mynten har grävts fram vid tidigare tillfällen, vilka har kunnat knytas till en byggnad som arkeologerna kallar ”gudshus”, som ska ha varit ett hedniskt tempel. De fem senaste mynten som nu har hittats, påträffades i det som ska ha varit kvarlämningar av byggnaden, tre i väggarna och två i stolphål.

– Det är extra bra att vi kan knyta de gyllene gubbarna till de olika delarna av byggnadens konstruktion, säger Kathrine Stene, arkeolog och projektledare, till forskning.no.

Vilken funktion som guldgubbarna har haft är inte klarlagt, men en teori är att de kan ha tjänat som ”entrébiljett” till gudshuset. Sådana guldbitar är sällsynta och fyndet i Lillehammar är det största som har gjorts i Norge. De ska härstamma från den period som i Norge kallas ”merovingertid”, från runt år 550 till 1000-talet. Enligt undersökningar av kvarlevorna efter byggnaden, bör den ha stått på platsen mellan ungefär år 600 till år 1000.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter