Storbritannien kan eskalera kriget i Ukraina

Storbritannien har beslutat att skicka kryssningsmissiler till Ukraina. Tidigare har en rysk minister varnat västvärlden för att skicka stridsflygplan och Storbritanniens senaste beslut är inte långt ifrån.

Västvärlden har sedan början av kriget mellan Ryssland och Ukraina försett Ukraina med otaliga mängder ammunition, vapen och pengar. Stödet har ökat i omfattning och allt mer avancerade vapensystem skickas.

Avancerade kryssningsmissiler från Storbritannien

Storbritannien har nu beslutat att skicka sina kryssningsmissiler till Ukraina i ett steg att utrusta landet med allt mer högteknologisk utrustning. Detta rapporterar Dagens Nyheter (DN).

Missilerna går under namnet ”Storm Shadow” och är ett avancerat vapen. Missilerna är svåra att upptäcka för radarsystem, har en förmåga att flyga lågt och är målsökande.

Primärt avfyras Storm Shadow från luften från ett så kallat stridsflygplan. Ukraina hade innan krigets start omkring 105 stridsflygplan och hur många landet fortfarande har kvar efter ett år är svårt att veta men att många har oskadliggjorts råder det ingen tvivel om.

Tidigare har Ukraina bara haft förmågan att angripa mål som ligger 80 kilometer bort men med den nya missilen har de nu fått förmågan att träffa mål som ligger 250 kilometer bort. Ukraina har lovat att inte angripa mål utanför deras gränser men att de nu har förmågan är oroväckande för Ryssland.

Kryssningsmissilen "Storm Shadow" som Storbritannien skickar till Ukraina. Foto: Wikipedia/ Adam Morgan
Kryssningsmissilen ”Storm Shadow” som Storbritannien skickar till Ukraina. Foto: Wikipedia/ Adam Morgan

Rysslands varning

Eftersom missilerna avfyras från stridsflygplan och Ukrainas flygvapen decimerats sedan krigets start, finns oron att västvärldens nästa steg är att förse landet med stridsflygplan.

Rysslands vice utrikesminister, Sergej Ryabkov, har tidigare varnat västvärlden för att förse Ukraina med stridsflygplan vilket Frihetsnytt rapporterat om.

– Att skicka alltmer dödliga vapen, framförallt stridsplan, är en direkt väg mot ökad konfrontation mellan Ryssland och Nato, säger Ryabkov enligt SvD.

– Vi varnar verkligen för detta, fortsätter Ryabkov. De som förespråkar att sända stridsplan till Ukraina bör tänka sig för noggrant.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter