Svensk partiledare: Mobiltelefonerna skapar apati

Under många år har en stor mängd undersökningar visat att felanvändning av mobiltelefoner innebär många negativa effekter både på samhället och individen som använder mobilen fel. Nu går en känd svensk partiledare ut och säger att mobiltelefoner alltid skapar en form av apati.

De flesta bedömare är överens om att mobiltelefonen förändrat vårt samhälle i grunden både på gott och ont. Den nuvarande regeringen har tillsammans med Sverigedemokraterna under lång tid fört diskussioner om hur de negativa konsekvenserna av felanvändning av mobiler för svenska elevers skolarbete ska åtgärdas.

Efter långa diskussioner beslöt Tidöpartierna att gå ut och föreslå att mobiltelefoner ska totalförbjudas på Svenska grundskolor. Enligt en enkät är detta redan en verklighet på 8 av 10 grundskolor. Nu går liberalernas partiledare Johan Pehrson ut och säger

– Det här bör gälla alla skolor i Sverige för mobiltelefoner skapar alltid en form av apati, säger han.

Frihetsnytts politiske kommentator Tobbe Larsson kommenterar

Vad betyder detta uttalande?
– Det betyder mycket då Johan Person är en svensk högt uppsatt politiker och därmed lyssnar många fler på vad en sådan personer säger. Det kan mycket väl göra att både föräldrar och unga människor som nås av detta förstår att felanvändning av mobiltelefoner kan ge allvarliga konsekvenser för ens liv.

Han nämner att mobiltelefonen kan skapa just apati, vad innebär det?
– Att felanvändning av mobiltelefonen kan skapa likgiltighet och känslolöshet. Detta ser man mycket tydligt idag hos många människor, framför allt unga. De går omkring som robotar och känner sig likgiltiga inför livet och saknar livslust och mening med sin tillvaro. Man ska inte glömma att extremt många unga idag mår psykiskt väldigt dåligt vilket resultat i många självmord och självmordsförsök.

Vad beror detta på?
– Det beror i väldigt stor utsträckning på att mobiltelefonen dränerar en på dopamin. Mobiltelefonen ger den som använder den för sociala medier eller för att surfa dopaminkickar som efter att du har använt den i flera timmar är helt tömd på dopamin. Du blir helt slut känslomässigt. Enligt min uppfattning är mobiltelefonen livsfarlig om den används fel. Dessutom passiviserar den folk och gör folk overksamma. Unga tar inte tag i sina liv helt enkelt.

Fakta: Detta är apati
"Apati innebär frånvaron av sinnesrörelse (affekt); en likgiltighet och känslolöshet. Inom psykologin är apati en benämning för när en individ ställer sig likgiltig inför aspekter av det emotionella, fysiska eller sociala livet."
Källa: Wikipedia 
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Tja , så kan det vara. –Och otroligt nog klarar man sig utan smartphone. En 20 år gammal Nokia fungerar bra för att ringa ut och ta emot samtal. SMS kan man läsa också , även om jag inte orkat lära mig att skicka SMS.
    Dessutom kan man ta ur batteriet om man inte vill vara spårbar. Man klarar sig utan bank-id också.
    Jag frågade banken var bank-id uppgifterna hamnar –vem kan ta del av dom ?? Det visste dom inte .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter