Svenska flygplatser en flaskhals för Nato

Den svenska regeringen och de svenska myndigheterna arbetar intensivt för att anpassa Sverige till krigsalliansen Nato. Något som blir svårt att anpassa är de svenska flygplatserna, som inte lever upp till Natos krav.

I och med att Sverige sedan den 7 mars är medlem i krigsalliansen Nato ställs det nya krav som Sverige måste leva upp till. Frihetsnytt har rapporterat att kraven på Sverige blivit högre än väntat, att trycket kommer bli hårdare för den svenska sjukvården, samt att svenska värnpliktiga kan tvingas tjänstgöra i Natobataljoner utomlands.

Håller inte måttet

Nu visar det sig att de 44 svenska civila flygplatserna inte lever upp till Natos krav, rapporterar Svenska Dagbladet (SvD). Sveriges förväntas kunna ta emot militärförband som skickas hit, både via motorväg, järnväg, till sjöss och med flyg.

Att flygplatserna inte håller måttet innebär bland annat att de inte kan ta emot stora transportflygplan. En flygplats som kan ta emot sådana är Växjö flygplats, men de kan bara hantera ett åt gången. Att anpassa flygplatserna efter Natos behov skulle innebära kostnader som de inte har-

– Sveriges civila flygplatser har inte ekonomin att hantera en ökad mängd militär verksamhet, säger Fredrik Kämpfe, branschchef för flyg vid bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, till SvD.

En B-52 flyger över Stockholm. Foto: Frihetsnytt
En B-52 flyger över Stockholm. Foto: Frihetsnytt

Påverkas kärnvapenplanen?

Trots försäkringar från de svenska politikerna om att kärnvapen inte ska stationeras på svensk mark, har man nu öppnat för att flygplan som kan bära kärnvapen ska få stationeras i Sverige. I början av mars flög även en B-52, världens största bombplan, över Stockholm i en maktuppvisning gentemot svenskarna.

Om det kommer bli möjligt att stationera bombplan från Nato på svenska flygplatser återstår att se.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter