Svenska hemlösa ökar kraftigt – finns en lösning

Stockholmspolisen rapporterar att allt fler hemlösa dyker upp i centrala delar av Stockholm. Regeringen verkar tillsynes handlingsförlamade och enligt Eva Donell visar situationen vilket ”otroligt svek” politikerna visar mot den egna befolkningen.

Polisen i Stockholm har mottagit samtal från lokalboende från Kungsholmen och Vasastan som rapporterar om ett ökat antal hemlösa.

Platserna som ofta används som boendeplatser är S:t Eriksgatan, Fleming­gatan, under lilla Västerbron och i Fredhällsparken. Även i Vasaparken, Tegnérlunden och Observatorielunden i Vasastan har hemlösa övernattat.

Området runt Cityterminalen har blivit en vanlig plats att sova över på och enligt uppgifter finns det dagligen över 100 hemlösa på bara denna plats.

Ökad otrygghet och ett ”moment 22”

De boende upplever en otrygghet när de hemlösa upprättar boplatser, skräpar ner och uträttar sina behov på omkringliggande gator och parker. Detta säger Robert Lundmark, tillförordnad kommunpolis i Kungsholmen, till Mitt i Stockholm.

– Företagare och förbi­passerande upplever otrygghet. Det har handlat om föräldrar som måste tvätta barnens kläder när de ­trampat i saker och ting. En del har uträttat sina behov vid entrén till företag. Det blir en sanitär olägenhet när man inte har några latriner, säger Lundmark till tidningen.

Problematiken blir än värre eftersom det är vanligt att hemlösa även utvecklar ett missbruk i ett försök att glömma vardagen. Enligt Lundmark kör man dagligen ner hemlösa till Beroendecentrum på S:t Görans sjukhus för tillnyktring och vård men att de hemlösa faller tillbaka till missbruk när de väl kommit ut igen.

Lundmark säger att poltikerna måste agera för att lösa problemet.

– På lång sikt kan vi nog skapa bättre förhållanden, men det ligger på politisk nivå också och behöver lyftas upp. Vårdinrättningarna måste också börja agera för att hitta bättre lösningar. Det är ett moment 22 just nu: vi kör dem till vården men de kommer ut igen och går tillbaka till missbruket, säger Lundmark.

Eva Donell: Politikerna kommer inte lösa problemet

Eva Donell. Foto: Blågula Korset
Eva Donell. Foto: Blågula Korset

Eva Donell är ordförande för hjälporganisationen Blågula Korset som riktar in sig på att hjälpa utsatta svenskar. Hon säger till Frihetsnytt att det inte räcker att lita på att politikerna ska hjälpa till för att lösa problemet.

– Nej, politikerna kommer inte att hjälpa de svenskar som bor på gatan. Det är alldeles uppenbart att politikerna struntar i vad som drabbar vanligt folk, säger Donell till Frihetsnytt.

Donell säger att det är tydligt att politikerna inte längre prioriterar svenskar.

– Det var länge sen som svenskar prioriterades. Istället skickar politikerna miljarder av skattebetalarnas pengar till proxykriget i Ukraina. Man skickar även miljarder av skattebetalarnas pengar till andra länder i form av bistånd. Alla andra får pengar förutom svenskarna känns det som, säger Donell.

Det finns en lösning

Eva Donell säger att det är lätt att bli negativ av utvecklingen men att man ska undvika det. Istället anser hon att man ska fokusera på att se allt det positiva som sker, men framförallt vill hon att man ska bidra till lösningen av problemet.

– Man har ingen rätt att klaga över problemet om man inte bidrar till lösningen av problemet, säger hon.

Hon säger att det finns flera olika typer av sätt man kan hjälpa till på via Blågula Korset.

– Du kan vara med oss när vi möter dessa hemlösa och hjälper dem. Kan du inte vara med oss där ute på gatan kan du ge oss en gåva så att vi kan hjälpa fler svenskar som är utsatta. Vi är inte som alla andra som tar ut alla pengar i löner, vårt arbete är 100 procent ideellt.

– Vill du att vi på Blågula Korset ska kunna hjälpa fler så var med oss på gatan eller ge en gåva, avslutar Eva Donell.

Blågula Korset har flera olika alternativ för den som vill ge en gåva på sin hemsida. Bland annat har de ett Swishnummer 123-118 54 95.

Blågula Korset
Blågula Korset
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Förr fanns barackboende bl.a på söder–men det togs bort. ”Inte hög standars nog” HA!!!

    En del gubbar kan vara ganska knepiga , men man bör kunna ordna med att ställa upp t.e.x en gammal arbetsbod på lämpligt ställe för hemlösa svenskar ….har dom ett pågående missbruk går det inte med lägenhet.
    Utlänningar skickas hem bums.

    Jovisst kan det lösas –om man vill—det finns f.ö alhoholistanstalter kvar ..bl.a i Höör.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter