Sverige drabbas av en rekordhög konkursvåg

Sverige drabbas just nu av en rekordhög konkursvåg och nivån är den högsta på över 20 år. ”Det här året kommer gå till historien som ett av de tuffare för svenska företag”.

Enligt statistik från myndigheten Tillväxtanalys är antalet konkurser under juli månad rekordhög. Totalt gick 640 företag i konkurs vilket är 67 procent fler än samma månad förra året. Senaste gången antalet konkurser överskred 600 var 1997. Totalt berördes 1 493 anställda av konkurserna under juli månad.

Hittills i år har 4 866 företag gått i konkurs där 10 411 anställa har berörts. Siffrorna för samma period 2022 var avsevärt lägre där 3 952 företag med 6 400 anställda gick i konkurs.

Vissa branscher hårdare drabbade än andra

Under juli månad ökade antalet konkurser i samtliga branscher där utbildning, hälso- och sjukvård samt övriga personliga tjänster (SNI 85–99) drabbade hårdast procentuellt sett.

För antalet konkurser räknat i absoluta tal var det finans-, fastighets- och företagstjänster och byggindustri (SNI 41–43) som drabbades hårdast där 136 företag med 309 anställda gick i konkurs.

”Kommer gå till historien”

På kreditupplysningsföretaget Creditsafe anser man att 2023 kommer gå till historien som ett rekorddåligt år för svenska företag.

– Det här året kommer gå till historien som ett av de tuffare för svenska företag och tyvärr ser vi ingen ljusning. Vår prognos är att ökningen fortsätter så länge vi befinner oss i en lågkonjunktur. Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe, i ett pressmeddelande.

Antal företagskonkurser och antal anställda berörda av konkurs de senast tre åren. Foto: Tilväxtanalys
Antal företagskonkurser och antal anställda berörda av konkurs de senast tre åren. Foto: Tilväxtanalys
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter