Till slut får Göteborg fira 400 år – två år försent

2021 skulle Göteborg ha firat 400 år som stad, men på grund av pandemin fick det ställas in. Två år senare, när restriktionerna släppt, får Sveriges ”goa gubbar” (och gummor) till slut anordna sitt jubileum.
Jubiluemsaffisch från 300-årsfirandet 1923. Foto: Wikipedia/ Torsten Schonberg
Jubiluemsaffisch från 300-årsfirandet 1923. Foto: Wikipedia/ Torsten Schonberg

Under morgondagen, söndagen den 4 juni, är det 402 år sedan som Göteborg formellt grundades, den 4 juni 1621. Men trots åldern är det den tidigare siffran 400 år som nu firas. Orsaken är att pandemin, med dess omfattande restriktioner satte stopp för firandet 2021. Så nu har man en del att ta igen och festligheterna inleddes under fredagen den 2 juni och kommer pågå till måndagen den 5 juni, rapporterar SVT.

Det får dock ses som en slags tradition att Göteborg firar sina 100-årsjubileum två år försent. 1923 firade man 300 år som stad, vilket även det var en försening på två år. Där var det dock ingen pandemi som kom i vägen, utan snarare på grund av att firandet blev större än planerat och många förseningar drog ut det i två år.

Då bör det vara rimligt att 500-årsjubilemuet firas 2123, även det två år försenat, för att hålla fast vid denna slumpartade tradition.

Stor festlighet

Göteborgs stadsvapen. Bild: Wikipedia/ Flagvisioner
Göteborgs stadsvapen. Bild: Wikipedia/ Flagvisioner

Det är i Frihamnen som de riktigt stora festligheterna hålls, med populärkultur blandat med historia. Ett stort blått tält på 70 000 kvadratmeter inrymmer den stora festplatsen där konserter och framträdanden kommer hållas. Inträdet är helt gratis och det ska finnas något för alla.

Under fredagen gjorde 1700-talsskeppet Götheborg en storslagen entré i hamnen. För några veckor sedan kunde Frihetsnytt rapportera om den otroliga upplevelse som några seglare i sjönöd fick uppleva när det stora 1700-talsskeppet dök upp från ingenstans för att undsätta dem.

Att ta upp alla delar av firandet blir för omfattande för en artikel, men eftersom det ändå är ett jubileum är det ändå historien som främst bör lyftas fram. Ett av inslagen i firandet är Tordenskiolds historiska by, där besökarna förs tillbaka till 1700-talet och får träffa historiskt utklädda personer, och barn får lära sig fäktas, rida käpphäst och skjuta slangbella.

Göteborgs stad här även släppt 10 kortfilmer med titeln Hur hamnade vi här? som handlar om olika delar av Göteborgs historia. De kan tas del av på Youtube och läsaren får själv bedöma kvalitet och innehåll.

Skeppet Götheborg, en reinkarnation av ett skepp som förliste 1745. Foto: Wikipedia/ Virtual-Pano
Skeppet Götheborg, en reinkarnation av ett skepp som förliste 1745. Foto: Wikipedia/ Virtual-Pano

402 år av rik historia

I 402 år har Göteborg utmärkt sig som staden där alla rensar fisk, ordvitsarnas okrönta huvudstad, hem åt den stora nöjesparken Liseberg, och hamnen som utgjort Sveriges port till världshaven. Den är även känd som staden där ”alla heter Glenn”, ett fotbollsfenomen som letat sig i den större populärkulturen. Under 1980-talet spelade nämligen fyra Glenn i IFK Göteborg (i folkmun även känt som Blåvitt): Glenn Holm, Glenn Hysén, Glenn Schiller och Glenn Strömberg.

Nedan är ett klipp från humorserien Partaj som både driver med Glenn-fenomenet och ger smakprov på den (ö)kända Göteborgshumorn.

Som nämnts ovan var det den 4 juni 1621 som kung Gustav II Adolf lät grunda Göteborg, genom att ge det sina stadsprivilegier, men på grund av sitt läge har det funnit bosättningar sedan flera tusen år tillbaka. Själva namnet Göteborg kommer från tidigt 1600-tal, då Gustav II Adolfs far Karl IX lät grunda en stad vid Göta älvs mynning på ön Hisingen 1603, men redan 1611 brändes staden ned av danskarna.

Den stad som idag utgör Sveriges fäste västerut får därför ses som ett slags ”Göteborg II”, medan det som brändes ned 1611 brukar kallas ”Karl IX:s Göteborg”.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter