Unesco vill se ett globalt förbud mot mobiltelefoner i skolorna

För att bland annat förbättra elevernas prestationer i skolan skriver Unesco i en rapport att länder helt borde förbjuda mobiltelefoner i skolorna. Det finns i dag bevis för att en överdriven användning kan leda till sämre inlärning, menar man. I dag finns ett sådant förbud i vart sjätte land.

FN:s kultur- och utbildningsorgan Unesco varnar i en rapport för överdriven användning av mobiltelefoner. För att förbättra elevers inlärning och motverka klassrumsstörningar föreslår de att mobiltelefoner helt skulle förbjudas i skolorna, rapporterar The Guardian.

Det är bevisat att överdriven användning av mobiler ger försämrade utbildningsresultat, menar de. De varnar beslutsfattare för att använda sig av digital teknik på ett ogenomtänkt sätt.

All förändring är inte framsteg”

”All förändring är inte framsteg. Bara för att något kan göras betyder det inte att det borde göras”, står det att läsa i rapporten. Och ett förbud skulle även ge tydliga signaler om att mobiltelefoner aldrig kan ersätta en fysisk lärare i klassrummen, menar de.

– Den digitala revolutionen har en enormt stor potential, men på samma sätt som varningar har höjts för hur tekniken bör användas i vårt samhälle i dag, måste användandet av mobiler i våra skolor ges uppmärksamhet, säger Unescos generaldirektör Audrey Azoulay.

I Unescos rapport framkommer det att det finns få robusta studier som faktiskt visar att den digitala teknologin tillför värde till utbildningen. Och de flesta sådana studier har gjorts av utbildningsföretag som vill sälja digitala inlärningsprodukter.

Baserat på en analys av 200 utbildningssystem runt om i världen uppskattar Unesco att vart sjätte land redan har ett förbud mot smartphones i skolorna.

Riskerna med digitalt missbruk

Frihetsnytt har i tidigare artiklar varnat för ett missbruk av smartphones och ett destruktivt teknikanvändande. Få klarar av att använda tekniken rätt, menar man, och listar en rad negativa konsekvenser. Bland annat riskerar man att språket försämras, den sociala kompetensen försämras och stressen ökar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det borde vara självklart !!!
    Dessutom skall inte gamla , naiva, godtrogna ,lantliga mm. ha smartphones.
    Telia borde tvingas att tillhandahålla telefon med kopparledning åt den som vill….till samma pris som kontantkort.
    Snokarna hade dessutom mycket svårare att avlyssna gammaldags telefoner…..ofta hördes att ljudet blev ” ihåligt”

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter