Terrorhotsnivån höjs från 3 till 4

Rättelse - Frihetsnytt skrev i en tidigare version av artikeln att Säpos generaldirektör Charlotte von Essen uttalat sig innan pressträffen. Detta är felaktigt och åtgärdat.
Säpo kommer att höja terrorhotsnivån från 3 till 4. Varför höjningen sker först nu, trots att det förekommit allvarliga hot mot Sverige den senaste tiden är en fråga som många ställer. Tobbe Larsson på Frihetsnytt svarar på frågor kring höjningen och varför den kommer först nu.

SÄPO har höjt hotnivån mot Sverige från en 3 till 4. Orsaken är något otydlig men enligt Säpo beror det på att bilden av Sverige har förändrats till det sämre.

Enligt bedömare så handlar det egentligen om att öka trycket på SD. På så sätt kan SD tvingas stöta regeringens försök till en ändring av ordningslagen. Men det kan också handla om att få oppositionen att framstå som de inte är ansvarstagande, då de inte vill ha en förändring av ordningslagen. Därmed kan man få oppositionen att ändra ståndpunkt och få en majoritet i riksdagen.

Frihetsnytts politiske kommentator Tobbe Larsson ser inte beskedet som en slump.

Varför höjer de nivån först nu?

Dels för att få SD att överge sin hjärtefråga och rösta för regeringens åsikt att ändra ordningslagen. Men också för att få oppositionen att framstå som ansvarslösa, genom att de förmedlar en bild av att det enda sättet att sänka hotbilden mot Sverige är att gå muslimerna till mötes genom att ändra ordningslagen.

Det finns inget nytt som har kommit fram sen tidigare som motiverar en höjning. De gör det bara av taktiska skäl. Orsaken är att oppositionen har positionerat sig emot en ändring av ordningslagen. Idag är en ändring av ordningslagen det tillsynes enda sättet att tillmötesgå exempelvis turkarnas krav, som innebär att vi då kan godkännas som medlem i Nato.

Framförallt Sverigedemokraterna får ett hårdare tryck mot sig att rösta för en ändring av ordningslagen om de ska fortsätta att kunna ingå i ett samarbete med regeringen.

Hur kommer oppositionen att agera?

Jag tror att oppositionen kommer att böja sig. De inser att den positionen de valt blir likställt med att de inte tar ansvar för svenskarnas säkerhet. Oppositionen bryr sig egentligen inte om yttrandefriheten, utan det här var bara ett taktiskt sätt att försöka splittra Sverigedemokraterna och regeringen. Regeringsunderlaget bygger nämligen på att Sverigedemokraterna stöttar regeringen.

Kan man få Sverigedemokraterna att ändra ordningslagen då kan oppositionen orsaka splittringar även inom SD. Flera företrädare har nämligen sagt sig vara beredda att spräcka regeringssamarbetet i just den här frågan.

Hur kommer Sverigedemokraterna att agera i slutändan och hur kommer det att påverka dem internt?

Det blir precis som Frihetsnytt sa under morgonen, att förmodligen kommer Jimmie Åkesson att komma fram och säga ”vi är tvungna att ändra ordningslagen, punkt slut”. Det här är något som Kasselstrand har rätt i, att det i partiet egentligen finns ett stort stöd för att inte ändra ordningslagen. Men man kommer förmodligen att göra det iallafall, eftersom regeringssamarbetet går före partiets hjärtefråga, precis som man gjorde med Nato-frågan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Charlotte är en nippertippa , fjolla , ett slags politisk variant av ” Kattkärring” —-en kvinna som alltså inte ser verkligheten omkring sig — kattkärringen ser inte att hennes välvilja orsakar att katterna lever i misär.

    ”Snoko” är totalt infekterat av batikhäxor , sojapojkar , cuck-män , och för all del ,-lågbegåvade gorillor med vapen , vänstertomtar , och dessa evinnerliga sossepolitruker som man är så trött på.

    Charlotte har uppenbarligen bra betalt…Hermes scarf är löjligt dyra.

    Nåja…storstädningen kommer förr eller senare och då ryker Charlotte snabbt som ögat –Adjöss !!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter