Vinst för folket när folkomröstningen blir av

Lokalbefolkningen har inte glömt hur Kith Mårtensson chockhöjde sin egen lön och nu meddelar Louise Erixon att folkomröstningen om densamma blir av.

I en debattartikel i Aftonbladet meddelar Louise Erixon (SD), Robert Manea (KD) och Emilie Pilthammar (MED) att en folkomröstning kommer att ske i Sölvesborgs kommun.

Folkomröstning om Kith Mårtenssons rekordhöga lön

Folkomröstningen riktar sig mot Sölvesborgs vice ordförande i kommunstyrelsen Kith Mårtensson (M) som chockhöjde sin egen lön efter valet i höst. Ingen politiker som hittills granskats höjde sin lön så kraftigt som Mårtensson. Totalt ökade den med 80 procent.

Kith Mårtensson. Skärmavbild: Twitter/ @BertilEriksso19
Kith Mårtensson. Skärmavbild: Twitter/ @BertilEriksso19

– Denna närmast groteska arvodeshöjning innebär flera miljoner kronor i extra kostnader för invånarna under perioden och det ursinne som yttrades på gator och torg genom till exempel manifestationer samt i sociala medier i höstas har med all tydlighet bitit sig fast, skriver debattörerna.

Nu har fler namnunderskrifter än vad som behövts samlats in och debattörerna låter meddela att folkomröstningen kommer att bli av. De hoppas även att deras initiativ ska sprida sig och att fler vanliga människor ska få tycka till om politikers löner.

– Finns det någon maxgräns för vad politiken egentligen får kosta och ska invånarnas skattepengar verkligen kunna användas av politiker efter ett val för att ”muta” till sig makt, skriver debattörerna och fortsätter:

– Att målet med folkinitiativet nu är nått och att folkomröstningen kommer att bli verklighet blir ett viktigt exempel och sannolikt en slags ”praxis” för att kommunpolitiker framledes måste tänka efter och vara mer varsamma med det som tillhör någon annan och vi ser fram emot kommande valkampanj samt utfallet i en sådan.

Kritiken började när moderaterna svek väljarna

Moderaterna gick till val på att fortsätta den framgångsrika koalition de haft med Sverigedemokraterna. När valet avgjorts svek moderaterna vallöftet.

Istället valde Moderaterna att inleda ett samarbete med Socialdemokraterna, något som fick mycket kritik av lokalbefolkningen.

– Att Moderaterna i Sölvesborg övergav en för väljarna viktig konservativ inriktning såsom åtstramning av migrationen, slumpmässiga drogtester i skolan samt att värna sociala företag visar att partiet i vår kommun i dag sannolikt befinner sig i den socialliberala koalition som man med sina nuvarande företrädare faktiskt hör hemma, och i denna analys verkar alla partier vara överens, skriver debattörerna.

Rådhuset i Sölvesborg. Foto: Wikipedia/ Sendelbach (talk)
Rådhuset i Sölvesborg. Foto: Wikipedia/ Sendelbach (talk)

Folket har rasat mot Kith Mårtensson

När Moderaterna först svek väljarna och vände sig till Socialdemokraterna för att regera och sedan höjer sina egna arvoden har ilskan mot politikerkåren kokat i Sölvesborg.

I synnerhet är det Kith Mårtensson som varit föremål för kritiken. Genom att höja sin egen lön med 80 procent och därmed belasta skattebetalarna med flera miljoner kronor extra menar många att hon visar att hon tappat all kontakt med den vanliga människan.

Väljarnas reaktioner sträcker sig från besvikelse och vanmakt till fullständigt raseri. Detta förvånade uppenbarligen den moderata taleskvinnan så till den grad att hon blev sängliggande i flera dagar.

– Jag har haft mängder av telefonsamtal, jag har fått mejl och blivit utsatt i sociala medier. Jag har legat hemma med stresspåslag hela helgen och har inte vågat gå ut, sa Mårtensson till SVT Nyheter Blekinge i slutat av oktober förra året.

Lösningen finns för alla

Det normala är att politiker kommer undan med felaktigheter och svek. På sin höjd reagerar folket genom att skriva något på Facebook men i de flesta fall stannar kritiken och reaktionen där.

Louise Erixon visar i detta konkreta fall att folket har fler möjligheter än så. När hon, tillsammans med flera andra, drivit igenom att få till stånd en folkomröstning visar hon att det är möjligt att ställa politikerna till svars.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter