Vulkanutbrott kan ske närsomhelst – risk att stad utplånas

Risken för ett vulkanbrott på Island har fortsatt att öka. Enligt experter kan ett utbrott ske redan inom några timmar. När det sker är risken stor att en hel stad kan förstöras.

Frihetsnytt rapporterade under lördagen om hur islänningarna förbereder sig för ett vulkanutbrott. Detta efter att över 800 jordskalv inträffat under loppet av ett dygn.

Situationen har inte lugnat sig. Under natten till söndagen ska uppemot 880 skalv ha inträffat vid Reykjaneshalvön, sydöstra Island, enligt isländska RUV.

Magman1 flyter nu väldigt nära ytan, på bara 800 meters djup. Det kan innebära att ett utbrott kan ske inom några timmar (som kortast) eller åtminstone under de kommande dagarna. Det säger Víðir Reynisson, chef för Avdelningen för civilskydd och krishantering, till The Guardian.

Den spricka, där magman flyter, är 15 kilometer lång och ett utbrott kan ske varsomhelst på den sträckan. Sprickan ligger väldigt nära staden Grindavik, vars 4 000 invånare evakuerades under natten till lördagen. Mycket talar för att ett utbrott kommer att ske i havet precis utanför staden. När det sker är risken stor för att staden kommer att skadas oerhört svårt.

  1. ”Magma består oftast av smält bergartsmassa blandat med gaser och kristaller. Då magma tränger upp ur jordskorpan genom ett vulkanutbrott eller när en vulkan bildas kallas den lava.” Källa: Wikipedia []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter