Wagnergruppens ledare talar ut om kuppförsöket

Det har spekulerats vilt om det verkligen har ägt rum ett kuppförsök i Ryssland och vad de eventuella motiven skulle kunna vara. Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin uttalar sig nu för första gången sedan det påstådda kuppförsöket. Vi marscherade inte för att störta Rysslands ledning säger han.

I ett 11 minuter långt ljudklipp berättar nu Wagnergruppens högsta ledare Jevgenij Prigozjin om varför den paramilitära gruppen marscherade mot Moskva. Ljudklippet publicerades på Wagnerledarens egna Telegramkanal.

Prigozjin: Målet var att rädda Wagnergruppen

Prigozjin hävdar att det inte alls handlade om ett kuppförsök som medierna har försökt göra gällande utan att det handlade om något helt annat.

– Målet med marschen var att hindra att Wagnergruppen skulle förstöras. Vi marscherade inte för att störta Rysslands ledning, säger Prigozjin i ljudklippet.

Enligt Prigozjin ska Wagnergruppen ha blivit attackerad av ryska helikoptrar och ett 30-tal Wagnersoldater ska ha omkommit. Attacken tolkades som ett försök att förinta gruppen och därför tog man beslutet att marschera mot Rysslands huvudstad Moskva.

Aleksandr Lukasjenko. Foto: Wikipedia/ Информационное агентство БелТА
Aleksandr Lukasjenko. Foto: Wikipedia/ Информационное агентство БелТА

I ljudklippet säger han att anledningen till att gruppen vände om och avbröt marschen var för att undvika ett blodbad. Han bekräftar även tidigare uppgifter om att det var Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko som ”sträckte ut sin hand och erbjöd sig att hitta lösningar för Wagners fortsatta verksamhet”.

Vad är egentligen sant?

Det finns egentligen 3 olika historier. Först har vi västmedier som rapporterar om att Prigozjins marsch mot Moskva var ett kuppförsök. Vi har Rysslands president Vladimir Putin som kallar det hela ett förräderi men som är försiktigare i sin beskrivning om ett kuppförsök. Sist har vi Prigozjin själv som avvisar att det överhuvudtaget rört sig om ett kuppförsök.

Det har även spridits teorier om att Prigozjin skulle ha mottagit mutor från västerlandet för att genomföra en kupp. Det finns även teorier om att Wagnerledaren är död.

Carl Lundström uttalar sig om det påstådda kuppförsöket och han tror inte på att Prigozjin skulle vara mutad av västerlandet.

Carl Lundström. Foto: Frihetsnytt
Carl Lundström. Foto: Frihetsnytt

Vad tror du om det Prigozjin påstår, att han velat rädda gruppen?

– Jag får hänvisa till överste MacGregor, och han vet inte vad Prigozjin velat. Han tror inte Prigozjin har blivit köpt av västerländska mutor. Alla som har en sådan position i Ryssland är omgivna av agenter, med stenhård koll på dem. Så det händer inga överraskningar. Prigozjin är höger om Putin och förespråkar hårdare nypor. Kriget går för långsamt och man vill få lite fart på insatserna.

– Prigozjin ser sig som politiker och hoppas nog kunna bli president, så då gäller det att kunna visa upp handlingskraft.

Är Wagnergruppen passé?

– Han [MacGregor] tror inte att det är något speciellt med gruppen, snarare att den är som främlingslegionen i Frankrike. Lojala till Ryssland.

– Situationen är inte så allvarlig som väst vill få det till. Wagnergruppen vill få till ett snabbt avgörande.

– Putin och Sergej Shoigu [Rysslands försvarsminister] har fokuserat på att Ukraina ska sparka sig trött, men opinionen, som Prigozjin är en del av, vill att man går in med större kraft och får ett omedelbart slut på kriget.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter