21 april – Legendariske Röde baronen skjuts ned

Detta datum, den 21 april 1918, sköts Manfred von Richthofen ned över västfronten. Han tillhör en av historiens mest mytomspunna stridspiloter och första världskrigets främsta legender, känd under smeknamnet som han fick för färgen på sitt flygplan – Röde baronen.

Runt 11:00, den 21 april 1918, träffades det röda tyska Fokker Dr.1-triplanet (känt för sina tre nivåer med vingar) av ett skott som dödligt sårade piloten. Planet störtade nära byn Vaux-sur-Somme i norra Frankrike, på Ententens (Storbritannien, Frankrike, Ryssland till 1917, Italien, samt USA från 1917 med flera) sida om frontlinjen, vilken kontrollerades av australiensiska styrkor.

Soldater skyndade omedelbart till nedslagsplatsen och blev därmed vittnen till att den enskilt största händelsen under första världskriget: Manfred von Richthofen, känd bland både Ententen och Centralmakterna (Tyskland, Österrike-Ungern, Ottomanska riket och Bulgarien) som ”Röde baronen”, var död.

Legenden Röde baronen föds

Manfred von Richthofen. Foto: Wikipedia/ C. J. von Dühren
Manfred von Richthofen. Foto: Wikipedia/ C. J. von Dühren

Manfred von Richthofen föddes 1892 i Breslau i nedre Schlesien, som efter 1945 togs från Tyskland och gavs till Polen och bytte namn till Wroclaw. Han var äldste sonen (men hade en äldre syster) i en adlig preussisk familj.

När första världskriget bröt ut den 1 augusti 1914 tjänade han inledningsvis som kavalleriofficer, men han var otroligt fascinerad av det unga tyska flygvapnet och begärde att förflyttas dit. I maj 1915 blev han stridspilot.

Efter en knackig start, då stridsflygplanen inte sällan kämpade med tekniska svårigheter, dröjde det inte länge innan han kom att utmärka sig som en otroligt skicklig pilot. I januari 1917 hade han skjutit ned 16 fiendeplan och belönades med det kejserliga Tysklands högsta militära orden, Pour le merit.

Det var just den månaden, januari 1917, som den sanna legenden föddes: den Röde baronen och hans Flygande Cirkus, vilket var smeknamnet på den flygeskader han förde befäl över.

Riddaren i skyn

Det var i januari 1917 som den Röde baronen beslutade att måla sitt dåvarande flygplan, en Albatros D.III, i en klarröd färg. Det var i strid med all form av taktik och skulle göra honom desto synligare för fienden. Men färgen fungerade även som en viktig propagandasymbol som hade en enorm betydelse för den tyska moralen, både vid och bortom fronten.

En av de främsta taktiker som de tyska piloterna kom att använda var att angripa fienden med solen i ryggen, för att därmed kraftigt försvåra för motståndaren att se dem.

Replika av von Richthofens Fokker Dr.I-triplan, hans favoritmodell att flyga. Foto: Wikipedia/ User:Entity999
Replika av von Richthofens Fokker Dr.I-triplan, hans favoritmodell att flyga. Foto: Wikipedia/ User:Entity999

Röde baronen var en mästare på att använda knepen för att nå herravälde i luften. Trots att han var en hänsynslös motståndare i luften, fanns inget hat mot honom bland de franska och brittiska motståndarna. Istället hyllades han för sin skicklighet, men också för att han var en riktig gentleman mot sina fiender. Om en motståndares plan tvingades nödlanda hjälpte han den störtade piloten och agerade väldigt respektfullt när han tog denne som krigsfånge.

Han, liksom många andra piloter under kriget, såg sig själva som moderna riddare, som i luften turnerade mot varandra. Det handlade inte bara om ren skicklighet utan även om att bete sig på rätt sätt. En riddare måste bete sig ädelt och följa en hederskodex, i synnerhet hur man behandlar fallna fiender.

En stor del av första världskrigets piloter, i synnerhet von Richthofen, får absolut sägas ha varit rena förebilder i hur krigets lagar ska efterlevas: behandla fienden med respekt och anständighet och är de ur stridbart skick ska de inte ses som tillåtna måltavlor.

Legenden dör, myten uppstår

När Manfred von Richthofen satte sig i sin tredäckade Fokker Dr.I. den 21 april 1918 kunde han räkna 80 nedskjutna fiender på sin meritlista. Det tyska överkommandot fruktade vad det skulle innebära för moralen om han stupade. Men trots det vidtog han inga större försiktighetsåtgärder.

Utöver den röda färgen på planet, vilket märkte ut honom som den motståndare som skulle ge den brittiske eller franske piloten evig ära om denne sköt ned honom, så vägrade han att bära fallskärm.

Den 21 april träffades han av det dödande skottet, även om det aldrig blev fastslaget vem som sköt. En teori är att det var marktrupper som sköt ner honom.

Motståndarskvadronens befälhavare, den australiensiske majoren David Blake, var noga med att anordna en storslagen begravning för den hyllade motståndaren. Sex officerare utsågs till kistbärare och en stor hedersvakt följde den Röde baronen till viloplatsen på kyrkogården utanför Bretangle, nära Amiens i norra Frankrike.

Flera allierade flygskvadroner som befann sig tillräckligt nära för att hinna till begravningen hade tagit med sig enorma blomsterkransar, på vilka man skrivit ”Till vår galante och värdige motståndare”.

Begravningen filmades och kan ses nedan:

Myten lever vidare

Även om von Richthofens rekord över nedskjutna fiendeplan kom att brytas under andra världskriget, är det ingen stridspilot som kommit i närheten av den mytologiska status som Röde baronen har än idag. Hans djärvhet, skicklighet och starka hederskodex har garanterat honom en plats i både historieböckerna och populärkulturen.

Ett av hans mest kända framträdanden är som antagonisten i hunden Snobbens dagdrömmar (i seriestripparna som på svenska har samma namn, men på engelska heter Penauts), där han är ett flygaress i återkommande strider med Röde baronen.

Den brittiska humorgruppen Monty Python and the flying circus tog namnet ”flygande cirkus” från Richthofens eskader.

Liksom många militärhistoriska fenomen har han blivit förevigad av det svenska hårdrocksbandet Sabaton i låten ”The Red Baron” från albumet Great War, där temat är första världskriget.

Publicerades ursprungligen 2023-04-21
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter