Därför lämnar Jan Helin SVT

Under måndagen gick statliga SVT ut med nyheten om ett stundande chefsbyte på bolaget. Enligt SVT själva slutar programdirektören Jan Helin på sin tjänst i oktober för att därefter påbörja ett nytt toppjobb på Bonnier News.

Suttit på posten sedan 2016

Innan Jan Helin tillträdde som programdirektör på SVT i april 2016 hade han varit verkställande direktör (VD) på kvällstidningen Aftonbladet mellan 2012-2015, samt chefredaktör och ansvarig utgivare 2008-2015. Titeln programdirektör ändrades under hösten 2019 till mediedirektör.

Den nya tjänsten som Helin tillträder på Bonnier News blir som ”Director of Product Strategy and AI”. Istället blir det Eva Beckman – även hon med en lång bakgrund inom SVT – som tar över rollen som programdirektör med ansvar för allt programutbud på SVT. Det meddelar Bonnier News i ett pressmeddelande.

Hyllas av Stjärne

Beckman är idag SVT:s programdirektör med inriktning på drama, film, underhållning, livsstil, kultur, fakta och barn- och ungdomsutbud. Enligt SVT:s nuvarande VD Hanna Stjärne finns det ingen bättre lämpad person för uppdraget.

– Nu får hon ansvar för alla SVT:s program och jag kan inte tänka mig en bättre programdirektör.

Vad Beckman säger om Jan Helins tid som SVT:s mediedirektör framgår inte men enligt ett pressutskick från VD:n för Bonnier News, Anders Eriksson ser framtiden ljus ut med Helin i laget.

– Jan Helin har stor kunskap och gedigen erfarenhet från såväl publicistiskt arbete som från affärs- och produktutveckling. Med Jan i laget accelererar vi farten på vårt utvecklingsarbete ytterligare.

Mångkulturvurm och kräftgång

Under Jan Helins tid som chefredaktör och ansvarig utgivare på Aftonbladet kunde han ofta ses vurma för mångkulturen utan att tillföra särskilt mycket nytt i debatten, samtidigt som han själv knappast bodde (eller bor) i den själv.

Hans tid som mediedirektör på SVT har i sin tur kantats av stadigt sjunkande tittarsiffror och kräftgång. Ett förtroende som hos allmänheten aldrig har varit lägre än vad det är idag.KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter