Därför ska kommunen drogtesta 10 000 personer

En oväntat stor satsning för att kunna identifiera vilka som tar droger i kommunen, kan sätta igång den kommande tiden. Även om det ska åtgärda ett allvarligt problem, innebär även den planerade satsningen nya problem.

De anställda inom Eskilstuna kommun ska kunna börja drogtestas. Det är åtminstone vad den sittande kommunstyrelsen vill göra, vilket skulle omfatta runt 10 000 anställda, rapporterar Aftonbladet.

Hur ofta tester ska genomföras varierar mellan arbetsgrupperna, men framförallt kommer det att vara personer som arbetar med barn och äldre som testas.

Tanken är att testningen ska ske frivilligt, åtminstone inledningsvis. I nuläget går det nämligen inte att tvinga folk att göra ett drogtest. 2 kap. 6 § Regeringsformen säger att ”varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingade kroppsliga ingrepp”. Det var denna bestämmelse som skyddade svenskarna från att tvingas ta vaccinet mot covid, även om det finns rapporter om försök att tvinga anställda till det.

Enligt Jari Puustinen (M), kommunstyrelsens vice ordförande, jobbar man för att kunna förändra lagstiftningen.

Vill få bukt med omfattande problem

Orsaken till den önskade enorma satsningen är att man vill komma åt gängkriminaliteten och en av dess viktigaste inkomstkällor, nämligen narkotikahandeln. Genom drogtesterna hoppas kommunstyrelsen att kunna identifiera vilka som brukar narkotikan och se till att de får hjälp att vänja sig av med den, vilket kraftigt skulle kunna minska de kriminellas kundkrets.

– Om marknaden minskar och försvinner, försvinner också resurserna och pengarna som gängen slåss om. Gängkriminaliteten i Eskilstuna handlar om droger. Man slåss om olika områden. Vi hoppas att de som brukar narkotika får sig en tankeställare, säger Jari Puustinen till Aftonbladet. Han säger även att den som testar positivt för droger inte behöver oroa sig för avsked, utan arbetsgivaren kommer att se till att de tar sig ur beroendet, enligt Puustinen.

I många kommuner utgörs åtgärderna mot kriminaliteten av en utökad övervakning på allmänna platser, vilket innebär att samtliga invånare som rör sig i området övervakas. Samtidigt utgörs flera föreslagna statliga åtgärder av att ökade möjligheter att kunna avlyssna samtal, vilket man hävdar enbart kommer att riktas mot de som är misstänkta för brott.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Ja , börja med kommunledningen , dom måste föregå med gott exempel , gå sedan vidare neråt tills alla är testade.
  Helg-festare är en stor inkomstkälla numera.

  Dom vanliga utmärglade stirriga knarkarna vi ser genererar inte dessa enorma summor som dom utländska banditerna viftar med.
  Tullen tar en hel del pengar ..i miljonklassen -som smugglas ut från Sverige till Turkiet .

  Knarkare man ser på gatan borde omedelbart plockas in för avgiftning 3 mån. första gången , 6 mån andra gången osv…….det finns massor av ställen…i t.e.x Gränges finns hela bostadsområden övergivna.
  I Karlskrona ett stort sjukhus i Fur…helt fungerande men tomt.

  Nej..det behöver inte alls bli så dyrt……en sängplats , en sjuksköterska som ger piller mot suget/abstinens första tiden , enklare mat , sysselsättning med att hålla snyggt kring husen…osv….

  I Allrummet en storbildstv med FrihetsNytt. —

  Och ett par anställda kampsportare som brottar ner/ fångar in personer som försöker avvika. Alla intagna är GPS:ade.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter