Därför väntas lägre inflation framöver

Trots marknadens skrämselhicka i tisdags1 efter den amerikanska inflationssiffran tror svenska bankekonomer fortsatt att trenden pekar mot snabbt avtagande prisökningar och räntesänkningar från Riksbankens sida. Prissänkningar som delvis kan förklaras av att vissa storföretag går i bräschen med dem.

Spår lägre inflation

I den tröga inflationsnedgångens spår frågar sig alltfler vad som kommer att hända med den svenska inflationen. SEB:s senior-ekonom Robert Bergqvist tror att den kommer fortsätta falla och radar upp ett antal skäl. Ett skäl är att priserna som producenterna tar för sina varor sjönk med nästan 8 procent i december 2023 jämfört med samma period 2022.

Ett annat är de förväntade löneökningarna på 3,7 procent, som enligt Bergqvist behöver ligga på drygt 3 procent i år för att göra det möjligt att nå Riksbankens inflationsmål (målet för för hur hög inflationstakten får vara) på två procent under året.

En tredje förklaring som väntas bidra är försvagningen av den svenska ekonomin den senaste tiden, där SCB:s första uppskattning visar att ekonomin krympte under fjolåret (2023). En utveckling som förklaras av hushållens alltmer pressade situation med stigande priser, räntor och arbetslöshet, i kombination med sinande sparbuffertar.

Prissänkningar bidrar

Ska behålla och/eller sänka priserna under året säger de.
Foto: Wikipedia /W.carter

Resultatet av den svaga ekonomin gör att företagen får svårare att höja priserna. Detta är en bild som Robert Bergqvist bekräftar efter att ha träffat företag runtom i Sverige.

– De säger att det blir väldigt små prishöjningar och att det är väldigt svårt att höja priserna i det här konjunkturläget.

Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, har en liknande bild och berättar att inga av de företag hon träffat på sistone höjer priserna mer än nödvändigt. Hon påpekar tvärtom att vissa företag nu istället sänker priserna, däribland elbilstillverkaren Tesla och matjätten ICA som investerat en miljard kronor för dessa ändamål2.

Det är inte bara efterfrågan på varor som sjunker enligt henne. Det är även efterfrågan på diverse tjänster.

Räntesänkningar väntas

Winsths slutsats är att Riksbanken börjar sänka styrräntan3 redan i maj eller juni för att sedan fortsätta sänkningarna vid de resterande penningpolitiska mötena under året. En sänkning från dagens 4 procent till 2,5 procent, som hon tror är fullbordad senast i början av nästa år.

Hon nämner dock att det finns risker som kan få konsumentpriserna att stiga mer än väntat. Bland annat kan en svag krona leda till dyrare import. Dessutom kan en eskalering av konflikterna i Mellanöstern påverka oljepriset, fraktpriser och viljan att ta risker för att frakta gods genom det alltmer riskabla Röda havet.

  1. Inflationen i USA föll visserligen i januari, men fallet var mindre än väntat: 3,1 procent jämfört med prognosen på 2.9 procent och en bit från centralbankens mål på 2 procent. Det breda amerikanska börsindexet Dow Jones Industrial Average upplevde därför den värsta dagen på nästan ett år []
  2. Detta har Frihetsnytt rapporterat om tidigare. []
  3. Genom att höja eller sänka styrräntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige vilket påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och därmed inflationen. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter