Dykning efter vikingafynd pågår

I helgen genomfördes dykningar av en stor grupp marinarkeologer vid den skånska kusten för att undersöka om det finns spår som visar att platsen använts redan under vikingatiden.

Det finns en möjlighet att en gammal omlastningsplats som ligger där Lödde Å mynnar ut i havet, i Västra Skåne, kan ha byggts redan på vikingatiden. Platsen ligger idag till stor del under vatten och därför måste dykningar genomföras på många ställen när det ska undersökas, vilket nu har skett under helgen, då det rikstäckande nätverket Marinarkeologiska sällskapet genomfört dykningar i området, rapporterar SVT.

Lödde Å var under vikingatiden och medeltiden en viktig genomfartsplats för att ta sig till den stora marknadsplatsen i Löddeköpinge. Senast man gjorde en datering var på 1980-talet, då man med hjälp av kol 14-metoden1 fastställde att platsen måste ha byggts runt år 1200.

1 Ett sätt att fastställa ett organiskt materials ålder genom att mäta kolhalten i det.

Men de arkeologer som nu genomför dykningarna tror att platsen kan vara ett par hundra år äldre, vilket gör det till en vikingatida, snarare än medeltida, plats.

– Har vi riktig tur hittar vi en träbit med kompletta årsringar ända ut till barken. Då kan man slå fast fällningsåret. Det är långt mer exakt än en kol 14-datering, berättar dykledaren Sven Berglöf för SVT.

Fram till tisdagen den 6 juni, Sveriges nationaldag, kommer dykinsatsen att pågå.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter