FBI vägrar lämna ut uppgifter om censursamarbete

FBI vägrar att lämna ut uppgifter om sin kommunikation med Twitter gällande deras uppmaning till censur av viss ”desinformation” och vissa inlägg.
Journalisten Matt Taibbi. Foto: Wikipedia/OccupyTVNY

Journalisten Matt Taibbi publicerade i december förra året ett antal avslöjanden, de så kallade Twitterfilerna, som visade på uppmaningar till censur från olika myndighetshåll. Bland annat ett antal e-postmeddelanden mellan FBI-tjänstemän och Twitter som visade att FBI upprepade gånger kontaktat Twitter för att flagga för påstådd desinformation.

Av mailen framgick att FBI hade nära kontakt med Twitter i frågor relaterade till ”felaktig”, eller ska vi säga oönskad, information om presidentvalet och att samarbetet var systematiskt och faktiskt gick så långt att inte ens uppenbara skämt eller satiriska inlägg accepterades.

Mot bakgrund av avslöjandena om Twitter-filerna lämnade organisationen Protect the Public’s Trust (sv. Värna allmänhetens förtroende) in en begäran om att få se all kommunikation mellan FBI och Twitter från januari 2020 till november 2022. Men FBI har vägrat att svara på begäran och hävdar att de ”varken kommer att bekräfta eller förneka förekomsten” av uppgifterna, rapporterar Reclaim the Net.

FBI:s bisarra förvrängning

Michael Chamberlain. Foto: Wikipedia/U.S. Department of Agriculture

”Enbart erkännandet av att det finns FBI-uppgifter om tredjepartsindivider kan rimligen förväntas utgöra en obefogad kränkning av den personliga integriteten”, säger FBI till Protect the Public’s Trust.

Michael Chamberlain, som är chef för Protect the Public’s Trust, säger till Washington Examiner att

”FBI:s svar på dessa förfrågningar är inget annat än bisarrt. De förvrängde innehållet i begäran och hävdade sedan rätten att neka till att erkänna om registren ens existerar, baserat på deras förvrängda tolkning, och även om de redan har medgett att registren existerar.”

Chamberlain tillade att bristen på transparens från FBI ökar misstankarna om vad byråns tjänstemän kan ha varit inblandade i.

FBI:s beslut kommer att överklagas med motiveringen att det finns ett enormt allmänintresse av att veta hur FBI interagerade med Twitter, i synnerhet avseende undertryckandet av åsikter från amerikanska medborgare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter