Filip Sjöström och Max Winter talar ut

De två frihetskämparna Max Winter och Filip Sjöström talar i Frihetsnytt ut om konflikten dem emellan, som också belystes stort i SVT:s dokumentär Rörelsen. De talar också om kontrollerad opposition och Frihetsrörelsens betydelse och framtid.
Detta är ett utdrag ur samtalet.

Hur känns det såhär drygt ett år efter den gigantiska demonstrationen på Sergels torg i Stockholm?

Max:
– Det känns helt fantastiskt att ha fått uppleva en sådan sak. 10 000 människor som marscherar för frihet, för samma budskap, tror jag aldrig har skett tidigare i Sverige på det sättet. Och inte heller så många olika grupper som har gått samman för samma budskap. Vi kände kraften från folket som jag aldrig har upplevt förut. Jag får rysningar när jag tänker på det.

Filip:
– Ja det var en fantastisk fas livet, en spännande tid för Sverige, för världen, för mig, för Max och säkert för dig också. Jag tror vi aldrig varit med om något liknande i modern tid.

Det var ju en man som träffade på er när ni höll en aktivitet på ett slott ute på Lidingö, en man som heter Kalle Ström – en journalist som jobbar på SVT. Han tyckte ni verkade vara lite konstiga men blev nyfiken och det resulterade i att han följde er i två år och gjorde en dokumentärfilm som just kommit ut på SVT. Den handlar om Frihetsrörelsen. Första delen heter För frihet och sanning och del två heter Sprickan. Vad kände. ni när ni tittade på dessa filmer?
Etnologen Kalle Ström. Skärmavbild: SVT/Rörelsen

Filip:
– Jag kände hela tiden att Kalle Ström verkligen var nyfiken och vi bjöd in honom för jag upplevde att han hade goda intentioner. När jag såg på filmen tänkte jag att det är fint att någon har approachen av att vara nyfiken och intresserad utan att gå in för att kritisera och skjuta sönder. Jag blev glad av att se att det här fick ta plats i SVT.

Max:
– Övergripande hade jag en väldigt positiv känsla och lycka över att det här budskapet får komma fram till så många människor. Samtidigt så är jag kritiskt till hur de har satt ihop materialet och hur det kan tolkas av människor. Det finns vissa sekvenser och element som man väljer att lägga in för att det ska vara svårare att förstå vad vi gör. Och någonstans försvinner också budskapet i den här röran av olika sammanhang som man sätter ihop. Men man måste betala ett pris för att få ut någonting på SVT.

Vi hade inte klarat att göra den här resan utan varandra.

Filip Sjöström
Vad var det sämsta med den här dokumentären?

Max:
– Jag upplevde att kontexten man skapade i konflikten i del 2 framförallt, där försökte man bygga upp en dramaturgi, genom klippningen, för att skapa mer konflikt kanske. Framförallt från mitt eget håll. Och att en bild av mig skulle växa fram som gjorde det väldigt polariserat. Det vart ju lite felciterat, men annars känner jag att jag kan stå rakryggad för handlingarna, allt jag säger och gör. Det jag är kritisk till är att de tog in en festival som inte vi låg bakom, en ceremoni med kvinnor och män som står och skriker och har någon form av workshop. Det gör att många reagerat över det här och har svårt att greppa vilka vi egentligen är och vad vi gör. Samma sak med manslägret i det 2, det var något de sa att tillhörde en helt annan dokumentär, sedan lade de in det i vår dokumentär.

Filip:
– Det jag känner verkligen är att det som är tråkigt är att det blev den här flumstämpeln. Och för människor som inte varit inne i den här kontexten och inte har förståelse för alla de här fantastiska små rörelserna som finns i det stora, som jag fortfarande kallar Frihetsrörelsen, det bakas ihop och blir en flumstämpel på det som var så viktigt som jag och Max gjorde – att belysa oriktigheter under pandemin och övergrepp mot svenska folket. Men hade Max och jag fått bestämma hur det skulle vara så tror jag inte att SVT hade sänt det. Men jag känner ändå att nettoeffekten av filmen blev bra.

Den konflikt som finns mellan er lyfter man upp och förstorar och man vill få det till att allt skulle ha blivit förstört på grund av den. Har media förstorat upp den?

Filip:
– Det var ju en konflikt, men de sker ju hela tiden. Jag ser det som en möjlighet till utveckling, läkning och att vi ska komma närmare varandra. Frågan är bara hur vi hanterar det. Att vi står här idag och vill prata om det, visar att vi trots konflikter kan samarbeta för det högre syftet. Det tror jag är viktigt i denna tid och det krävs mod att släppa, att förlåta, att gå vidare.

Max:
– Absolut! Jag kan känna såhär i efterhand att vi valt olika vägar men vi kan ändå stå här idag och ha ett samtal. För mig handlar ledarskap om att förkroppsliga något och vara ett ideal. Att visa att vi ändå är enade i det här samtalet och inte låter media splittra vår rörelse, det tycker jag är ett fint tecken och styrkebesked.

Det finns en underton i programmet där man försöker göra gällande att det finns ett bakomliggande syfte med Frihetsrörelsen att begå statskupp och revolution, vilket Ström är inne på några gånger. Hur ser ni på det?

Max:
– De bygger upp två narrativ. Det ena att vi skulle vara extrema och farliga och det andra att vi är flummiga och oseriösa. De snubblar på sig själva ganska mycket när de använder båda, för det blir inte så extremt när de här människorna står och kramas i naturen. Så någonstans i slutänden tror jag vi vinner på det här.

Filip:
– Det är ju en strategi hela tiden att kasta olika epitet på människor och grupper som är laddade med viss energi som gör att folk inte tar det seriöst och slutar lyssna.

Vi ska förstå att det är ett informationskrig vi är i.
Med personer som har i uppgift att kasta de här sakerna mellan varandra.

Max Winter
Det här med att anklagas för kontrollerad opposition har ni båda utsatts för. Är det en strategi från finanseliten?

Max:
De har anklagat mig för att vara antisemit för att jag säger att det finns en finanselit och det var ju egentligen SVT själva som gjorde de kopplingen. De som anklagar andra för att vara kontrollerad opposition, vilka är de? Varför vill man skapa splittring?

Filip:
– Ja det begreppet kastas ju hela tiden på mig och på andra. Det sprider ju rädsla och gör att folk separerar sig från folk som tar ledarskapet. Det är jätteproblematiskt. Men vad är kontrollerad opposition?

Det känns som att det börjar växa fram något liknande Vietnamrörelsen – en antikrigsrörelse. Tror ni att det kan bli en stor fråga?

Filip:
– Ja men självklart! Ingen vill ju ha krig, det är det mest destruktiva vi har. Jag tror att det här samtalet idag visar att vi behöver inte kriga med varandra och att det kan ge ringar på vattnet. Vi krigar inte! Och vi måste börja med oss själva innan vi kan skapa en rörelse för fred mellan Ukraina och Ryssland.

Max:
– Det är en röd tråd här. I de olika delarna av agendan, pandemin, krig, inflation osv, finns det ändå en frihetsrörelse där vi kan enas från höger till vänster och går ut gemensamt i en form av fredsrörelse. Jag tror att det på det större planet är lösningen. Vi måste fokusera på enighet i sakfrågor inte ideologier.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter