Framåt i finska regeringsförhandlingar – Sannfinländarna påverkar

Ansträngningarna att få till en ny regering i Finland fortsätter, men nu verkar de inblandade parterna vara på väg att nå viktiga överenskommelser. Invandringskritiska Sannfinländarna, som är nästan lika stora som regeringsbildaren Samlingspartiet, ingår i förhandlingarna och har haft stort inflytande över dessa.

Liksom i grannlandet Sverige kommer Finland att få en borgerlig regering, bestående av Samlingspartiet (SP, motsvarande Moderaterna), Kristdemokraterna, Svenska Folkpartiet (SFP, motsvarande svenska Liberalerna) samt invandringskritiska Sannfinländarna (motsvarande Sverigedemokraterna, SD). Skillnaden mot Sverige är att Sannfinländarna, till skillnad från SD, inte nöjer sig med att vara ett stödparti, utan kommer ingå i själva regeringen.

Just nu pågår förhandlingar för att få regeringsunderlaget på plats och det verkar som att Sannfinländarna har kunnat påverka en hel del. Bland annat har partiledaren Riika Purra lagt fram krav rörande invandring och klimatet. Vad kraven innebär har dock inte offentliggjorts, men med tanke på att Sannfinländarna är ett invandringskritiskt parti på nationalistisk grund, lär det sannolikt inte vara aktuellt med ökad invandring.

Som det ser ut nu verkar parterna vara på väg att nå enighet i invandringsfrågan. Det är bara SFP som inte har godkänt överenskommelsen, men för dem verkar det vara klimatfrågan som är viktigare än invandringen. Bland annat har SFP som krav att Finland ska vara klimatneutralt till 2035, rapporterar Svenska Yle.

Under lördagsförmiddagen kommer SFP att ta ställning de förslag som presenterats, vilka presenteras i två papper: ett om invandringen och ett om klimatet. Om de inte kan enas kan SFP komma att lämna förhandlingarna.

Framåt för nationalism

I riksdagsvalet, som hölls den 2 april, var det otroligt jämnt mellan de tre största partierna: Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna. Frihetsnytt rapporterade om resultatet, där det skilde 0,8 procent mellan Samlingspartiet (som blev störst med 20,8 procent) och Sannfinländarna (som blev näst störst med 20 procent). Socialdemokraterna, under Sanna Marin, fick 19,9 procent.

Det finska valet är ett av flera exempel den senaste tiden där nationalistiska och invandringskritiska partier nått stora framgångar i val. I Sverige ingår SD visserligen inte i regeringen, men har ändå fått möjligheten att vara med och påverka, samt i högre utsträckning kunna bilda opinion i viktiga frågor.

I Italien är det en nationalistisk regeringskoalition, bestående av Fratelli d’Italia (sv. ”Italiens bröder”), Lega och Forza Italia (sv. ”Framåt Italien”), ledda av den karismatiska och bestämda premiärministern Giorgia Meloni, som jobbar för att bekämpa den stora illegala invandringen till landet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter