Frihetsseger! Kammarätten häver polisens beslut

Idag kom domen från kammarrätten där de underkänner polismyndighetens beslut att stoppa koranbränningar i Stockholm. Domen är en seger för svensk grundlag och yttrandefrihet.

I februari ansökte en förening och en privatperson om tillstånd för en allmän sammankomst utanför Turkiets ambassad och Iraks ambassad. Under sammankomsten skulle en koran brännas vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Trots att ansökan gick i enlighet med svensk grundlag vägrade polismyndigheten godkänna ansökan och hänvisade till att den allmänna säkerheten inte kunde garanteras.

Polisen har förlorat i två instanser

Föreningen och privatpersonen överklagade polisens beslut till förvaltningsrätten som ansåg att polisen gjort fel i ärendet och gav därmed föreningen och privatpersonen rätt i frågan. Trots detta överklagade polisen detta i sin tur till kammarrätten.

Idag kom domen från kammarrätten där man slår fast att polismyndigheten gjort fel och därmed fastslår man även förvaltningsrättens linje.

– Kammarrätten anser att de ordnings- och säkerhetsproblem som Polismyndigheten hänvisar till inte har en tillräckligt tydlig koppling till de planerade sammankomsterna eller deras omedelbara omgivning för att vägra tillstånd, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson, som är ordförande i målet, enligt domen.

Kammarrättens dom häver därför polismyndighetens beslut. Polisen kan dock överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen.

Seger för yttrandefriheten

De enorma upplopp som uppstod efter Ramus Paludans koranbränningar har lett till en debatt om hur skyddad yttrandefriheten egentligen är. Frågan blev än mer aktuell när den mycket omtalade dockan, föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, hängdes utanför stadshuset i Stockholm.

Flera svenska politiker valde att undergräva yttrandefriheten genom att fördöma aktionen. Bland annat var statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström särskilt högljudda.

Agerandet från rättsväsende, myndigheter, polis och makthavare har fått omfattande kritik och många anser att den svenska yttrandefriheten aldrig varit så hotad och omskuren som under det senaste århundradet.

Att kammarrätten häver polisens beslut är en tydlig och viktig vinst för svensk yttrandefrihet och grundlag.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter