General: Nato måste börja prata om fred i Ukraina

Nato måste börja prata om hur fred kan nås och hur landet ska byggas upp. Det säger den pensionerade amerikanske generalen och politiske veteranen Johan Allen, som samtidigt varnar för riskerna med en konflikt som frusit fast i Europa.

Det är i en intervju med Svenska Dagbladet (SvD) som den amerikanske före detta toppgeneralen John Allen delar med sig av sina tankar om möjligheten till fred i Ukraina. Han stöttar helhjärtat de ukrainska krigsansträngningarna, men berättar för SvD att det är dags för krigsalliansen Nato, som aktivt forslar in vapen och pengar till Ukraina, att börja planera hur Ukrainas framtid ser ut efter kriget.

I dagarna meddelade USA:s president Joe Biden det kontroversiella beslutet att skicka klusterbomber till Ukraina, vilket väckt hård kritik eftersom det riskerar att göra kriget ännu brutalare.

Volodymyr Zelenskyj. Foto: Wikipedia/ The Presidential Office of Ukraine
Volodymyr Zelenskyj. Foto: Wikipedia/ The Presidential Office of Ukraine

Den attityd som många västerländska politiker har uppvisat är att enbart en total ukrainsk seger är acceptabel, delar Allen, men han anser att man måste tänka längre än slagfältet. Enligt honom handlar den pågående ukrainska motoffensiven om att president Volodymyr Zelenskyj ska få ett bättre förhandlingsläge och kunna ställa hårdare krav gentemot sin ryske kollega Vladimir Putin.

– Zelenskyj har varit rätt klarsynt och jag tror inte han räknar med att kunna kasta ut ryssarna med våld, utan han hoppas nog på en fredsuppgörelse där de går med på att lämna hela Ukraina. Det kan bli så, eller inte.

I nuläget tror han dock inte Zelenskyj kommer att gå med på en fred som innebär att man släpper landområden, som Donetsk, Luhansk och Krim till Ryssland.

– Men det sämsta nu är om det skulle bli en frusen konflikt som när som helst kan blossa upp igen. Det är det sista Europa behöver.

Attackerar den som verkligen vill jobba för fred

Allen går dock aldrig in på när en fred bör nås, utan säger att de västerländska ledarna ”kommer att hjälpa Zelenskyj att slå tillbaka så hårt det bara går, så länge det bara går”. Vad exakt detta innebär och hur intresserade västvärldens ledare är att jobba för fred framgår inte.

Samtidigt som han säger sig vilja se ett ökat arbete för fred är han en uttalad motståndare mot en av de få amerikanska politiker som tydligt sagt sig vilja arbeta för fred, nämligen Donald Trump. Detta på grund av att Trump har lovat att få ett slut på kriget inom 24 timmar, vilket Allen anser enbart kommer att vara till Ukrainas nackdel. Att även Putin kommer tvingas till förhandlingsbordet och vara beredd på kompromisser tar han dock inte upp.

Sedan tidigare pågår fredssträvanden från andra aktörer. Frihetsnytt har bland annat skrivit om den afrikanska delegation som i mitten av juni besökte både Zelenskyj och Putin i Kiev respektive Moskva, för att försöka finna en gemensam grund som fredsförhandlingar kunde byggas på. Även om inga resultat nåddes innebar detta ett visst förarbete för fortsatta fredssamtal.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter