Generaldirektörer sitter inte säkert längre

Under decennier har i huvudsak socialdemokraterna utsett partilojala generaldirektörer som chefer för våra olika myndigheter. Direktörer som i sin tur anställer människor med en förkärlek för ”rätt” politisk ideologi, och som sitter kvar vid regeringsskiften. Detta har lett till att den socialdemokratiska aktivismen på landets myndigheter fått pågå år efter år. Nu vill Sverigedemokraterna (SD) se över generaldirektörens roll på Statens institutionsstyrelse (SiS), som bland annat ansvarar för den slutna ungdomsvården.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, skriver i ett mail till Mikael Eriksson, biträdande kanslichef på SD:s samordningskansli, att hon vill att regeringen tittar närmare på generaldirektörens (GD) roll på myndigheten SiS, enligt Aftonbladet.

”GD [generaldirektören] för fram att det pågår ett förändringsarbete, och visst gör statsrådet ett gott arbete nu, men helt ärligt så har man från generaldirektörens sida sagt detta under en ganska lång tid nu och jag har svårt att se någon form av resultat och utväxling.
Det är ju ett oerhört viktigt uppdrag som myndigheten har och är många gånger det sista skyddsnätet för unga.
Jag skulle kunna skriva en hel del om utmaningarna här, men jag tänker att vi kan ta det när vi ses nästa vecka.”, skriver Linda Lindberg.

Mikael Eriksson håller med om att de utlovade förbättringarna vid myndigheten uteblivit och svarar att de ”får fundera kring” generaldirektören.

”SiS är en myndighet med ett förvisso väldigt komplext uppdrag. Men samtidigt har nuvarande generaldirektör haft den posten i snart fyra år. Hon är ytterst ansvarig för myndigheten, men också för de brister och problem som finns. Inte minst på de särskilda boendena och LVM-hemmen.”, svarar Eriksson.

Osäker framtid för GD:n

Generaldirektör för SiS är sedan 2019 Elisabet Åbjörnsson Hollmark och hennes förordnande går ut 2025. Många gånger förlängs generaldirektörens uppdrag i ytterligare två gånger tre år, det vill säga 12 år totalt, om de utfört sitt arbete väl. Oftast enligt socialdemokratiska mått mätt. I Elisabet Åbjörnsson Hollmarks fall återstår nu att se vad översynen kommer att resultera i.

SD:s Linda Lindberg har till Aftonbladet bekräftat att man inom partiet diskuterar SiS GD:s framtid på myndigheten. Lindberg menar att det råder missförhållanden på SiS som bland annat ansvarar för den slutna ungdomsvården.

– Det sker alltifrån rymningar till rena övergrepp på de här boendena. Tyvärr är det ingen ny problematik, det har pågått i flera år. När en myndighet har så stora problem så bör vi titta på hur styrningen fungerar, säger Lindberg.

Sverigedemokraterna granskar fler GD:ar

Karin Jämtin, tung socialdemokrat och snart före detta GD för Sida. Foto: Wikipedia/Frankie Fouganthin

SiS GD är inte den enda som SD har ifrågasatt sedan de blev samarbetsparti med regeringen i höstas. Migrationsverkets GD Mikael Ribbenvik får inte förnyat förtroende och kommer att få lämna när hans uppdrag går ut nu i slutet av maj. Den gamla socialdemokratiska partisekreteraren Karin Jämtin, GD för Sida, måste också lämna sin post i slutet av månaden. GD för Skolverket Peter Fredriksson kommer få lämna plats för en ny myndighetschef vid årsskiftet.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har sagt att det är självklart att SD ska ha inflytande i frågan om generaldirektörer, så man kan nog dra slutsatsen, att SD har haft både ett och två fingrar med i spelet med att säga tack och adjö till några generaldirektörer åtminstone.

Bedömare menar att det bland allmänheten är ytterst efterlängtat att även de högsta myndighetscheferna äntligen får ställas till någon form av ansvar för sitt misslyckade arbete. Precis som alla andra får göra på lägre nivå och inom det privata näringslivet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Att det behövs en storstädning efter socialdemokraternas obrutna makt är demokratiskt villkor. Detta missbruk har fått pågå under väldigt lång tid och äntligen bryts hegemonin.
  Vi väntar även på att onödiga myndigheter läggs ner då dessa enbart varit ett alternativ för den s k elefantkyrkogården.

 2. Ja..jag håller med ovanstående att alla onödiga myndigheter måste avvecklas.
  Det är riktigt otäckt hur länge detta fått pågå. Fälldin skulle tagit i med hårdhandskarna vid första Fälldinregeringen 1976 .
  I ett senare skede skulle det vara helt rättvist om (S) fick vara i karantän en tid.
  Givetvis skall alla sossar rökas ut från , Facken , Hyresgästföreningen , Coop , Fonus , Folksam , HSB , Swedbank och andra ställer där dom sticker upp sina fula röda nyllen.
  Orättmätiga pensioner måste också bli en fråga att utreda för en kommission ledd av någon vettig person. David Bergqvist och jag själv kan sätta igång snabbt.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter