Under Covid19-pandemin samarbetade Google med WHO på ett sätt som inte riktigt tjänade folkhälsans behov av sanningsenliga besked i hälso- och vårdfrågor och nu förnyas samarbetet dem emellan. Samtidigt visar ny forskning att Google medvetet vilseleder i sina sökresultat genom ett skevt urval av källor.
Google och WHO
I oroliga tider, som under pandemin, söker människor efter hållbar och trovärdig information från auktoritativa källor. WHO (Världshälsoorganisationen, en FN-myndighet) är normalt en sådan, men krävde upprepade gånger censur av medicinsk information från såväl Google som andra techjättar, som Reclaim The Net redan har rapporterat.
Det är inte heller som att WHO har välgrundade anspråk på informationsmonopol om Covid19, utan WHO gick flera gånger ut med missledande eller vårdslös information om Covid19, exempelvis att den inte verkade överföras människa till människa.
Nu förnyar WHO och Google sitt samarbete i fråga om medicinsk information som kommer ur sökresultat på Google. Redan i förra samarbetsomgången gav Google annonsutrymme värt 320 miljoner dollar till WHO, enligt Reclaim The Net, och nu ska organisationerna samarbeta om att styra informationsflödet vad gäller faktainformation som resultat av sökningar som gäller sjukdom och hälsa.
Google – tendentiös och vinklad informationskälla
Det har konstaterats att Google inte riktigt lever upp till sitt ansvar som ledande sökmotor och kanske första informationskälla för många människor som söker svar på specifika frågor.
Traditionella media har nog en del informationsmöjligheter, men brukar ha för allmänt innehåll för att riktigt kunna svara upp mot specifika frågor från en person som inte är expert på informationshantering som sådan.
Ny forskning: Google lyfter medvetet fram vänstern
Google är tendentiös som informationskälla, inte därför att Google vanligtvis skulle presentera fel information, men därför att urvalet av information i söksvar är så vinklat mot att återspegla källor med liberal eller vänsterinriktad inställning visar ny forskning.
Detta rapporterar New York Post, som också konstaterar att även om Twitter och Facebook är vinklade, så är Google värre.
Robert Epstein, psykologiforskare från Harvard får komma till tals och konstaterar bland annat att Google-ägda YouTube rekommenderade vänsterpräglade inslag 76 procent av gångerna i sin Up Next-tjänst.
Den som styr narrativet styr vad folk tror på
Den som kontrollerar narrativet i offentligheten styr också vad människor tror på men framförallt så styr den vad människor uppfattar som sant och viktigt. Den har också vunnit den politiska kampen om människors sinnen och hjärtan utan att ens behöva utkämpa den.
När Google medvetet vinklar informationsflödet och framhäver vänsterorienterade perspektiv påverkar det människor att ta till sig dessa åsikter. Det djupt odemokratiska är att människor inte ens får en möjlighet att bilda sig en annan uppfattning eftersom dessa sökresultat inte ens finns med.
Strategin är uppenbar och erkänd av flera inom etablissemangsmedia och diverse lobbygrupper. Genom att förmedla en bild av att det är vänsterfrågor som dominerar så upplever den som har en annan åsikt att han är väldigt ensam. Detta bidrar till att personen med en annan åsikt tappar kamplusten eftersom han tror att han är den enda som har den åsikten och därmed ger personen upp.

Detta är något som Sun Zi beskrev i sin bok Krigskonsten i Kapitel 3 – Strategi. Att vinna utan att kämpa.
– Bästa sättet att kämpa är att få motståndaren att ge upp, nästbästa är att isolera motståndaren och sämsta metoden är att attackera ett fort, skriver han.
Genom att få människor att känna sig ensamma och isolera honom kommer han att ge upp. Många anser att det är precis det som Google gör.