Göteborgarna värnar sina fornlämningar

När myndigheterna inte tar ansvar för att vårda fornlämningarna i Göteborg, tar enskilda aktörer ansvaret för att bevara dessa till eftervärlden.

Runt 46 700 fornlämningar finns i Västra Götaland och runt 5 000 av dessa finns runtom i Göteborg. En av dessa är den 2 000 år gamla järnålderslabyrinten Storeberg i Gamlestaden. Den upptäcktes 1916 och renoverades på 1980-talet, men har därefter fått stå och förfalla. Inte nog med det, det verkar brista i respekten hos en del, som skräpar ned i området där den finns, rapporterar Göteborgs-Posten (GP).

Eldsjälarna Ingrid Atlestam och Torgny Erling, som ser till att informera om labyrinten och gärna tar med folk för att visa den, tycker det är skamligt att myndigheterna inte tar hand om den.

Men på stadsmuseet i Göteborg har man flera olika fornlämningar att ta hand om, och enligt arkeologen Ulf Ragnesten finns det över 1 000 fornlämningar som har samma, eller till och med större, betydelse än labyrinten i Storeberg. Att ta hand om samtliga finns det varken resurser eller möjlighet till.

Enligt lagen finns inga krav på någon att vårda eller sköta om en fornlämning. Det enda krav som finns är att inte skada fornlämningar, vilket gjort att varken Länsstyrelsen, Göteborgs kommun, Västra Götalandsregionen eller länsmuseerna ansett sig ha något ansvar för att vårda dessa.

Gör en insats – bli fadder

Men när myndigheterna inte gör sitt för att ta hand om fornlämningarna är det istället privatpersoner som kliver in och tar sitt ansvar. Ett bra sätt att göra detta på är att bli fornlämningsfadder. Det innebär att man får ett särskilt ansvar för en fornlämning, ser till att ingen skadar den, plockar bort skräp och rensar sly. Ingen särskild utbildning krävs, utöver en stor respekt för historien. I nuläget verkar det enbart vara i Göteborg som man kan bli detta, så den intresserade läsaren kan anmäla sig som fadder hos Göteborgs stadsmuseum.

Vad gäller labyrinten Storeberg har den nyligen fått en fadder, Stina Hellrönn, rapporterar GP. I nuläget är hon där en gång i månaden och håller det rent från skräp, men hoppas på sikt kunna röja allt ogräs, frilägga labyrintens gamla stenar och återställa fornminnet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter