Han ger hällristningarna nytt liv

Skulptören Knyaz Rikard berättar om Vitlycke-statyn, vad den symboliserar och dess historia. Brudparet från Vitlyckehällen är en inspiration för ett lyckligt äktenskap och statyn passar bra när det drar ihop sig till midsommar, högtiden då fruktsamhet och liv firas. Han berättar även om sin bakgrund, arbetet med att göra statyer av hällristningar och sitt engagemang för att bevara och lyfta Sveriges äldre historia.

Brudparet från Vitlyckehällen i Tanum, Bohuslän är en av Sveriges mest kända hällristningar som än idag utgör en inspirationskälla för modern kultur och är en viktig symbol för fruktsamhet. Av den anledningen är det en av de hällristningar som skulptören Knyaz Rikard valt att föreviga som en staty.

I denna intervju med Frihetsnytt berättar han utförligt om symboliken och historien kring skildringen. Han berättar även om sin egen historia som skulptör och det engagemang han har bedrivit sedan 1980-talet för att skydda hällristningarna från förstörelse.

Den som är intresserad av att äga en sådan staty, eller ge bort i gåva, kan köpa en av tre versioner i Frihetsnytts webbutik.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter