Vitlyckestatyn – levandegjord svensk historia

Hällristningarna som finns runtom i Sverige och övriga Norden utgör en viktig länk till vår äldre historia. Tack vare skulptören Knyaz Rikard finns möjligheten att införskaffa en staty som levandegör en av våra många hällristningar, nämligen Vitlyckehällen i Tanum.

På en berghäll i Tanum, Bohuslän, finns en rik skatt av hällristningar som har funnits inristade där i ungefär 3 500 år, vilket innebär att den är från yngre bronsålder (runt 1 700 f.Kr. – 500 f.Kr.). Den kallas för Vitlyckehällen och har länge varit en källa för fascination bland besökare och historiskt intresserade. Musikvideon till det tyska neofolkbandet Heilungs Krigsgaldr”, där figurer på en hällristning får liv, ser ut att skildra just Vitlyckehällen.

Det älskande brudparet

Hällristningen "Brudparet". Foto: Wikipedia/ Michel-georges bernard
Hällristningen ”Brudparet”. Foto: Wikipedia/ Michel-georges bernard

En av de centrala figurerna är Brudparet, som skildrar hur en man (med ett koger) och en kvinna (med hästsvans) omfamnar och kysser varandra i vad som sannolikt skildrar en bröllopsceremoni. Dessa finns även med i den ovan nämnda musikvideon. De är en symbol för fruktsamhet och bandet mellan deras knän är ett band av vide som symboliserar deras vandring i livet. Brudparet ska kunna gå i takt. Inte bara i bröllopsvalsen utan genom hela livet.

Brudparet gick sammanbundna 660 meter längs högtidsgången fram till kultstenen, där de lade sin hand på guldringen och nio edsvittnen intygade att de nu var gifta. De nio edsvittnena stod runt stenen. Nio var det heliga talet i Norden under bronsåldern.

Mannen har ett koger på höften, vilken innehåller en blandning av ortens bästa säd, vanligtvis kornsäd, och mannens säd. Denna blandning spreds på de heliga åkrarna för att ge god skörd, ”Ars og Fridur”, ”God årsväxt och fred”.

Denna sädesblandning spreds av den vackraste kvinnan i byn och med hjälp av en kvist. Därför har vi så många efternamn som innehåller leden ”kvist” eller qvist”.

Skulptören Knyaz Rikard har gett det lyckliga paret nytt liv i tre olika statyer, en mindre i tenn och två större i brons, varav den ena är lika stor som en människa. Dessa finns att köpa i Frihetsnytts webbutik och är en utmärkt bröllopspresent som symboliserar lycka och fruktsamhet. Det är även en symbol som passar när det drar ihop sig till midsommar.

Artikeln publicerades ursprungligen 2023-06-11
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter