Det är en naturlig del av livet att gå igenom kriser. Tyvärr har vi blivit sämre på att handskas med kriser i dagens moderna samhälle. Inte allt för sällan leder kriser till självmordsförsök eller till långvariga depressioner som försämrar livet avsevärt. I denna artikel så kommer du få en kort beskrivning hur du kan agera om du vill förbättra dina chanser att ta dig igenom en livskris så snabbt och smidigt som möjligt.
Det finns många olika typer av kriser, och lika många orsaker till att de uppstår. Vanliga orsaker till att kriser uppstår kan vara följande: någon i ens närhet dör, en separation från en partner, ett barn eller en nära vän, att du förlorar ditt arbete eller att ditt företag går i konkurs, men det kan även handla om en djup psykisk eller fysisk kränkning från en annan människa exempelvis i samband med ett brott.
Oavsett orsaken till att du hamnar i en krissituation så är det viktigt att så snabbt och smidigt ta sig igenom krisen så du inte blir kvar i den. Det är lätt att en kris och de känslor den ger upphov till blir permanenta. Då kan du i värsta fall få trauman för livet eller skapa en livslång depression eller bitterhet. Känslan som krisen ger upphov kan bli kvar i dig för alltid eller under en väldigt lång tid.

Ett exempel kan vara då en nära anhörig går bort. Det är helt naturligt att man sörjer, att man blir ledsen och man behöver tid att hantera sorgen. Men blir du kvar för länge i sorgen så kan det sluta med att den blir permanent. Du blir dig aldrig lik igen.
Rätt perspektiv, Steg 1 och 2
Det första du ska göra när du hamnar i en kris är att du måste få rätt perspektiv så att du får rätt förutsättningar för att hantera de känslor krisen ger upphov till. Så börja med som steg 1 att inse att kriser är helt naturligt. Det är en naturlig del av livet som gör dig starkare och ger erfarenheter för framtiden om du hanterar krisen på rätt sätt.
Lägg aldrig skulden på dig själv. Säg aldrig att det är fel på dig för att du upplever alla dessa känslor. Känslorna är till för att du ska bearbeta det som hänt för att sen kunna gå vidare. Om du lägger skulden på dig själv känner du dig bara ännu sämre och det ökar bara den mentala påfrestningen du redan är utsatt för i krisen.
Det andra steget, steg 2, är att du måste förstå att en kris inte varar för evigt. Det finns ett ljus i tunneln och smärtan går över. Genom att förstå det kommer det kännas mycket lättare. Genom få dessa två perspektiv, att förstå att det är fullt naturligt med kriser och att de inte varar för evigt så kommer du att få betydligt bättre förutsättningar att klara av krisen.
Vilken är den dominerande känslan och hantera den, Steg 3 och 4
Därefter följer steg 3, det vill säga att ta reda på vilken känsla som dominerar i dig. Är det sorg, är det övergivenhetskänslor eller är det rent av känslan av att du blivit kränkt. Beroende på vilken känsla som är den dominerande så kan du läka och påskynda läkeprocessen på olika sätt.
I steg 4 så påbörjar du processen att hantera den dominerande känslan på rätt sätt. Sorg hanteras på ett sätt och övergivenhetskänslor på ett annat sätt. Det är viktigt att du har olika metoder beroende på vilka känslor som du ska bearbeta.

De fem avslutande tipsen, Steg 5
Det sista steget består av 5 olika saker att tänka på. Det första är att du måste skapa nya rutiner eller vanor, om det är så att du inte kan behålla dem du har pga. att du mår för dåligt. Du kanske inte kan gå till jobbet utan blivit tvungen att sjukskriva dig. Du kanske inte kan träna längre för att det är för jobbigt.
Vanor/rutiner du har skapar trygghet och stabilitet i ditt liv och det är precis trygghet och stabilitet som du behöver extra mycket i en krissituation. Då får du skapa nya. Du kanske i stället för att gå upp klockan 6 som du brukar sätter en ny senaste tid till klockan 9 då du ska gå upp. Kanske väljer du att varje dag ta en promenad på en eller två timmar i stället för det vanliga hårda löparpasset som du just nu inte orkar med. Det är viktigt med rutiner/vanor för att skapa trygghet.
Det andra punkten är att du måste sätta upp nya mål. Det behöver inte vara stora mål men mål så att du har något att sträva emot, något som du måste göra. Håll dig aktiv är en bra ledstjärna, sitt inte själv och isolera dig. Det är farligt i en kris att man bara sitter hemma och varken har rutiner eller mål, att man blir passiviserad. Då kan krisen bli värre. Så sätt enkla mål.
Det tredje är att undvika alkohol och droger. Alkohol är visserligen ett av de mest effektiva sätten att tillfälligt lura sig själv att man fått bort oron och ångesten men till priset av att du kan bli beroende på riktigt och dessutom kommer ofta ångest tillbaka när alkoholen går ur kroppen.

Det fjärde du ska göra är att om krisen orsakats av något som du själv har valt. Exempelvis om du valt att avsluta en relation för att det varit nödvändigt men att det ändå gör väldigt ont i dig. Se till att skriva ned varför du tog beslutet. Detta är väldigt viktigt då vi ofta när tiden går har en tendens att försköna det som varit och glömma bort det dåliga.
Har du beslutet klart för det så är det lättare att känna dig trygg i att beslutet du tog var rätt och att smärtan du känner just nu är självvald och då mera acceptabel. Det är lättare att ta smärtan om man vet att det kommer att resultera i något bra.
Det femte och sista är att du aldrig får välja att bli ett offer. Så fort du väljer att lägga skulden på någon annan för att du befinner dig i en kris och känner som du gör så kommer du att frånsäga dig möjligheterna att påverka. Eftersom du då har lagt ansvaret på någon annan så har inte makten att påverka.
Det är bättre att du konstaterar att den som svek dig i din relation inte var din partner utan du som stannade kvar eller inte gick i tid. Det kanske är lättare att skylla på någon annan men i förlängningen så blir det sämre. Att vara offer kan vara skönt för en stund för all den förståelse man får och för all den självömkan man kan känna men i längden så är det oerhört lätt att bli kvar i krisen om man väljer att vara ett offer. Ta kontroll över ditt liv.
Människor kan även hamna i djup sorg över förlusten av en fyrbent livskamrat . Först att tvingas ta beslutet tillsammans med veterinären om att djuret skall få somna in.
Någon dag efter djurets bortgång kan en riktig chock drabba den sörjande….kramp , yrsel , hjärtklappning , hyperventilera . kraftig huvudvärk …
Men en hel del av artikelförfattarens tips kan användas även i sådana fall.
—
Föredraget ”Globalisternas Strategi” av Tobbe Larsson rekommenderas varmt.
( Föredraget borde vara obligatorisk undervisning i alla skolor klass 7-9 , gymnasiet och universitet/högskolor.
Statliga utbildningar som polis och tull skall givetvis plugga in och lära sig av föredraget )
Som skrivet, kriser är en del av livet som vi bemästrar på olika sätt. Mitt tips till kunskapen är att välj att prata med någon när du kör fast och inte kommer framåt, ta hjälp att förstå och fokusera på rätt tankar och handling .. och välj promenader, att promenera när tankarna är många, svåra och grumliga har en fantastisk förmåga att lösa upp knutarna och ge distans och andrum.
Bra Tobbe, att du lyfter ett ämne vi alla på något sätt möter och många behöver se finns för alla. Det är ett bra steg i rätt riktning att bara veta att vi är inte ensamma och att vi kan välja att agera själva eller med hjälp från andra. Stöd finns många gånger i tillfällen vi inte förutspått när vi väljer att prata om det svåra. Det är och ger styrka.