Kommunens unika lösning på lågt barnafödande

Svenskarnas barnafödande minskar och flera kommuner rapporterar låga födelsetal. Nu har en kommun valt att ta till en åtgärd som ska motverka det och som inte bygger på massinvandring.

Tidigare i februari rapporterade Statistiska Centralbyrån (SCB) att svenska kvinnor föder ”historiskt få barn”.

Detta har skapat en stor oro i flera kommuner runtom i landet, eftersom befolkningsmängden minskar. En ”lösning” som många politiker tidigare har använt är massinvandring, med hänvisning till att migranterna ska ersätta en ”åldrande befolkning”.

Kommunen förlitar sig på andra lösningar

En kommun som inte förlitar sig på invandring är Arvika i Värmland. Där har Socialdemokraterna i kommunen föreslagit att man ska införa en ”babypeng”, rapporterar P4 Värmland.

Det innebär att föräldrarna kommer att få en pengasumma för ett nyfött barn. Det bygger på ett system som flera kommuner i Finland använder, där man kan få mellan 200 och 10 000 euro (motsvarande ungefär 2 200 och 111 000 svenska kronor) för ett nyfött barn.

Centrala Arvika, den största tätorten i Arvika kommun. Foto: Wikipedia/ user:Fred J/ CC BY-SA 3.0 DEED
Centrala Arvika, den största tätorten i Arvika kommun. Foto: Wikipedia/ user:Fred J/ CC BY-SA 3.0 DEED

Gynnar det svenskar?

I Arvika kommun utgörs befolkningen av ungefär 13 procent utrikes födda, av en befolkning på 26 095 personer. Enligt statistik från 2021 bodde 1 697 personer som saknade svenskt medborgarskap i Arvika. Av dessa kom 626 personer från övriga Norden (varav 561 från Norge) och 454 från övriga Europa.

Om man utgår från att de som är inrikes födda är etniska svenskar, kan detta vara något som uppmuntrar fler svenskar i kommunen att skaffa barn.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter