Krishantering del 2: Vattenavbrott

Detta är del 2 i en artikelserie som kommer handla om hur du kan förbereda dig för en kris och hur du ska agera när den väl är framme. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska du ha beredskap för en vecka men gärna längre.
Sveriges beredskap för en kris är kraftigt eftersatt vilket har märkts de senaste åren när samhället har prövats. Det märktes när Covid-19 slog till och vi var kraftigt underbemannade på sjukhusen och det märks nu när el blivit en bristvara. Dessutom gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut i ett pressmeddelande tidigare i veckan och sa att Sveriges beredskap har allvarliga brister.

En människa klarar sig i snitt tre dygn utan vatten vilket gör vatten till människans viktigaste livsmedel. Vi behöver det för att dricka, laga mat, diska och till vår hygien. Vid vattenläckage, strömavbrott, olycka eller smitta i vattnet måste du ha en egen beredskap för ditt dricksvatten. Vad gör du om vattnet slutar att komma ur kranen? Du kan förbereda dig på ett vattenavbrott genom att följa dessa tips.

De allra flesta hushåll i Sverige är anslutna till det kommunala vattensystemet medan ett mindre antal har eget vatten. Däremot är nästan 100 procent av allas vattensystem beroende av elektricitet för att fungera, vilket gör denna lista aktuell för nästan alla. När ett strömavbrott inträffar brukar även vattnet sluta komma ur kranarna, vilket medför att du som första steg ska tappa upp det vatten som redan finns i dem.

Ta reda på hur mycket vatten du behöver

En vuxen person använder ungefär 3-5 liter vatten per dygn. För att veta hur mycket vatten ditt hushåll behöver måste du räkna ut detta innan. Är ni två personer i hushållet behöver du räkna med att ni kommer att förbruka 6-10 liter vatten per dygn. På en vecka kommer en person att förbruka 21-35 liter vatten medan två personer förbrukar 42-70 liter vatten.

Kom ihåg att ta hänsyn till att eventuella husdjur också behöver vatten.

Frys in vatten

Ett bra sätt att förvara vatten på är att frysa in det eftersom det då håller sig färskt i flera års tid. Dessutom fungerar de frysta flaskorna utmärkt som kylklampar vid ett strömavbrott. Använd PET-flaskor när du fryser in vattnet men tänk på att inte fylla flaskorna helt eftersom de då kan spricka när vattnet fryser. Var noga med att PET-flaskan är väl rengjord innan du fyller den med vatten.

Förvara vatten i dunkar

Det bästa är att frysa in vatten när du vill förvara det eftersom att det är betydligt enklare att hålla det färskt. Nackdelen är att de flesta hushåll inte har en stor frys hemma. För att garantera att du har tillräckligt med vatten kan du därför behöva förvara det färskt i olika behållare.

Du kan använda dunkar, flaskor och andra förslutbara behållare när du förvarar vatten. Det är viktigt att behållaren är ordentligt rengjord innan du fyller på med vatten. Vattnet som du fyller på ska vara av god kvalité, exempelvis ditt kommunala vatten, eftersom det ökar hållbarheten avsevärt. Du ska förvara vattnet mörkt och så svalt det bara är möjligt eftersom även detta ökar hållbarheten.

Hållbarheten för vatten som förvaras på detta sätt beror dels på hur rent vattnet är, men också om det förvaras mörkt och svalt. Enligt Livsmedelverket ska vattnet hålla sig fräscht under minst en vecka men det kan även hålla sig fräscht i 6 månader. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa, är grumligt eller kraftigt färgat. Är du osäker på vattnets kvalité kan du alltid koka det för att vara på den säkra sidan. Byt ut detta vatten med jämna mellanrum för att se till att du har vatten så länge som möjligt när krisen inträffar.

Samla regnvatten

Regnvatten är ett bra sätt att dryga ut ditt dricksvatten med. Samla upp regnvatten genom att använda större kärl. Du kan använda detta vatten för att vattna grödor, diska, tvätta kläder och rengöra dig med. Däremot så rekommenderas inte att dricka regnvatten annat än i akuta situationer då ditt vanliga dricksvatten tagit slut. Dagens regnvatten kan nämligen innehålla farliga kemikalier enligt en svensk studie.

Hämta vatten vid längre vattenavbrott

Om vattenavbrottet pågår en längre tid kan kommunen ställa ut vattentankar på bestämda platser där du kan gå och hämta vatten. Räkna alltid med att du måste medföra egna kärl och att du enbart får hämta begränsade mängder eftersom det ska räcka till flera.

Vad gör du vid akut vattenbrist?

Om ditt eget vatten är slut och kommunen inte kan förse dig med vatten måste du lösa situationen själv. Uppstår detta nödläge kan du hämta vatten från vattendrag, sjöar och dammar. Var noga med att endast ta från platser där vattnet rinner och om detta inte finns tar du vatten så långt ut från stranden som möjligt.

Det är mycket viktigt att du alltid kokar vatten som du hämtat ute eftersom att du annars kan bli väldigt sjuk.

Ta reda på mer information – Lyssna på radion

Ta reda på mer information för att få koll på situationen. Ta även reda på var vattentankar ställs ut av kommunen. Sveriges Radio P4 är kanalen som används vid större kriser så som ett omfattande vattenavbrott. Är det en mycket allvarlig kris hittar du mer information om läget på krisinformation.se

Sammanfattning

  1. En vuxen person förbrukar 3-5 liter vatten per dygn
  2. Enligt MSB ska du klara dig själv i 1 vecka, helst längre
  3. Frys in vatten i väl rengjorda PET-flaskor. Fyll inte upp hela flaskan
  4. Förvara färskt vatten i behållare mörkt och svalt
  5. Koka vatten om du är osäker på kvalitén.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter