Kristersson desperat efter Natomedlemskap – lyfter fram inskränkande lag

Det börjar dra ihop sig för det stora Nato-mötet som äger rum i Vilnius den 11-12 juli och Sverige har inte kommit med i krigsalliansen. Därför tar nu statsminister Ulf Kristersson ton och försöker skynda på Turkiet och Ungern att godkänna Sveriges ansökan. Argumentet som han framför: den nya lagen mot deltagande i terrorgrupper börjar gälla under torsdagen, en lag som fått kritik för sin otydlighet.

Det turkiska parlamentsvalet är nu avslutat och Recep Tayyip Erdogan sitter kvar som president i Turkiet. Tillsammans med Ungern är Turkiet de sista länder som inte godkänt den svenska ansökan om medlemskap i Nato och förhoppningen hos de svenska politikerna och övriga Nato-medlemmar har varit att det kommer godkännas efter valet.

Orsaken till att turkarna vägrat godkänna ansökan har dels varit att Sverige tillåtit bland annat den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan att bränna koranen, samt framförallt att kurdnationalistiska grupperingar på vänsterkanten, med kopplingar till marxistgerillan PKK, tillåts hålla demonstrationer och manifestationer.

Nu återstår ungefär fem veckor till det viktiga Nato-möte som hålls i Litauens huvudstad Vilnius den 11-12 juli och det börjar bli brådskande om Sverige ska hinna komma med. Därför har statsminister Ulf Kristersson nu publicerat ett debattinlägg i Financial Times (FT), där han försöker övertyga Erdogans regering om att Sverige kommer vidta hårdare åtgärder mot de som utpekas som ”terrorister”

Skryter om kritiserad lag

I artikeln lyfter Kristersson fram lagen som förbjuder deltagande i utpekade terrororganisationer, vilken börjar gälla under torsdagen den 1 juni.

Det är tre skäl för att lagen skulle vara effektiv, som han radar upp: den stänger till ett kryphål som han menar har funnits i lagstiftningen; straffskalan för att vara delaktig i en sådan organisation skärps och för en ledargestalt kan det innebära livstids fängelse; lagen kommer att komma till användning när Sverige ska samarbeta med EU och Nato i kampen mot terrorism.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om den lag som Kristersson tror ska bli hans biljett in i Nato. Det rör sig om en otydlig och diffus lag, där det inte ens är fastställt vad som utgör en terrororganisation. Med deltagande menas bland annat lokalhyrning och matlagning, vilket öppnar för att flera personer stämplas som kriminella om den aktuella organisationen pekas ut som brottslig. Vad som utgör en terrororganisation har regeringen lämnat över till domstolarna att bedöma.

Det återstår att se om regeringens godtyckliga och drakoniska lagstiftning är tillräckligt för att släppas in i Nato.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Hå-hå-ja-ja- Läste ni om Alf Svenssons härjning med Orban ??? Enligt Alf S. skall han ha huggit tag i Orbans arm och sagt åt Orban att sluta motarbeta Sveriges nato ansökan.
    Varpå Orban skulle sagt att ” Efter Turkiet ” .
    Därefter följde en massa dumheter från Alf Svensson som får det att låta som om Alf S . läxar upp en olydigt skolpojke.

    Får Orban höra Alf. S. omdöme om honom och att A.S. springer runt och pladdrar blir det nog ännu mer nej till nato.

    Jag skulle iaf bli riktigt förbannad. Och ringt upp A.S. och skällt ut honom.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter