Lokalpolitiker tar strid mot regeringens vindkraftspolitik

En omsvängning vad gäller vindkraft och dess tillståndsprocess har påbörjats i Moderaterna, främst från partitoppen. Moderata lokalpolitiker håller dock emot, och en partiintern konflikt är under uppsegling.

Partitoppen svänger

Den moderata partitoppen har satt igång en kraftig kursändring mot mer vindkraft, i energikrisens spår – och också för att sätta mer grön prägel på partiet. Expressen rapporterar utförligt om saken. Kursändringen är dåligt förankrad bland partiets lokala politiker, som måste svara inför sina lokalväljare, och nu har en debatt blossat upp i frågan.

Vindkraft har sällan visat sig vara populärt där vindkraftverken byggs upp, bland annat eftersom det ger störningar och påverkar landskapsbilden negativt. Några jobb eller inkomster på byggorten innebär inte vindkraften heller, när den väl är uppförd, eftersom den i stort är självgående.

Normalt överklagas också alltid tillståndsansökningar om vindkraft av berörda ortsbor, i alla fall när det gäller vindkraftsanläggningar på land. Politiskt brukar också det lokala stödet för vindkraft vara lågt eller i alla fall tveksamt, vilket Frihetsnytt hade tillfälle att konstatera vid en presskonferens i riksdagen med Elsa Widding.

Kommunalt veto

Det som kallas kommunalt veto i sammanhanget uttrycks i 16 kap. 4 § miljöbalken och går ut på att beslutet att tillåta vindkraft inom kommunen ligger helt hos kommunen, och då genom politiska majoriteter i kommunfullmäktige. Moderater i partiets ledning vill snabbt mjuka upp detta lagrum, eftersom de är ansvariga för energiförsörjningen inför väljarna i stort och kommer att bedömas efter bland annat detta i nästa val.

En idé från partiledningen är att vetot bara ska kunna tillämpas tidigt i en process när tillstånd ska sökas, och framför allt inte hur sent som helst i denna process. Moderata lokalpolitiker säger nu dock ifrån i saken och vill inte ha någon uppmjukning. Konflikten är långt ifrån utagerad och hur den kommer att verka på moderaternas förtroende hos väljarna är inte klart.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter