Löparen delar med sig av tuffa lärdomar – del av framgångsrecept

Under en Diamond-League-tävling i helgen var löparen Andreas Almgren på väg mot nytt svenskt rekord men föll på slutvarvet.  Trots detta verkar han ta händelsen med ro med tanke på att vägen till det senaste årets framgångar varit kantad av många motgångar, skriver SVT.

Var på väg mot nytt rekord

Under Diamond-League-tävlingen i Rom förra helgen (2 juni) var Andreas Almgren på väg att slå sitt eget svenska rekord på 5000 meter från förra året (13:01:70) men föll i näst sista kurvan. Trots fallet klarade han sig utan större skador och kunde springa redan dagen efter. Hade han inte fallit tror han att en sluttid kring 12:55 hade varit möjlig.

– Man kan väl säga att jag har betydligt högre ambitioner än att bara gå under 13. Det är lätt att spekulera, men jag tror jag hade hamnat någonstans runt 12.55 i det där loppet, för jag hade mycket krafter kvar på sista varvet.

Enligt Almgren själv fanns det inte mycket mer att göra efter att den första chocken lagt sig, annat än att resa sig och börja vandra tillbaka.

Har haft det motigt förr

Att han har haft det motigt tidigare råder det inget tvivel om då karriären till stora delar har kantats av skador. Han har tränat hårdare än vad kroppen klarat av och mellan VM 2015 och EM 2022 sprang han knappt några mästerskapstävlingar överhuvudtaget. En väg som han för övrigt inte rekommenderar andra att ta.

Det var dock motgångarna som banade vägen för de stora framgångarna under förra säsongen (2022) när han krossade Anders Gärderuds 46 år gamla rekord på distansen med nästan 16 sekunder. I början av årets säsong satte han även nytt svenskt rekord på 3000m (7:34:31). Detta gjorde han efter att ha dragits med sjukdomar och missat flera tävlingar.

Har mognat med tiden

Almgren säger själv till SVT Sport att han under denna tid har mognat som idrottsutövare och känner sig allt tryggare i besluten. Beslut som kan innebära att han står över vissa tävlingar eller träningspass för att undvika större bekymmer längre fram.

Detta då det är helheten som gör att man springer bra snarare än de enskilda passen som man var mer inne på tidigare. Då kunde man bli otroligt stressad över att inte hålla sig till den uppgjorda planen.

Missade jag ett träningspass förut så kunde jag bli otroligt stressad för att jag inte helt följde planen, det är bättre att hoppa över tre pass så att du inte behöver bli skadad i åtta veckor istället.

Visar att uthållighet varar längst

Andreas Almgren har under de senaste 7-8 åren verkligen visat att trägen vinner, det vill säga att uthållighet och ihärdiga ansträngningar över tid ger resultat, trots svåra och många motgångar längs vägen. Där nästan samtliga hade gett upp i ett tidigt skede har han fortsatt och fortsatt, fastän resultaten under lång tid inte har kommit.

Det visar på en målmedvetenhet som få idrottare (och människor överhuvudtaget) besitter. Det är denna man måste ha ifall man förr eller senare vill bli framgångsrik inom något område. Man får inte ge upp så lättvindigt utan fortsätta att gneta på tills resultaten kommer, trots andras och framförallt ens egna tvivel.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter