Medial kampanj mot Förtalsombudsmannen – använder vänsterns metoder mot dem själva

Förtalsombudsmannen har väckt stor upprördhet inom etablissemanget eftersom man inlett förtalsstämningar mot flera vänsterextremister som anklagat meningsmotståndare för att vara ”nazister” och dylikt. När AFA-veteranen Mathias Wåg frias i ett sådant mål jublar etablissemangsmedia och påstår att Förtalsombudsmannen försöker skrämma oliktänkande till tystnad. Problemet är bara att detta är exakt vad vänstern själva har sysslat med under lång tid.

Under fredagen kom nyheten att journalisten och en av medgrundarna till det vänsterextrema våldsnätverket Antifascistisk Aktion (AFA), Mathias Wåg, friats i rätten från anklagelsen om förtal, efter att ha pekat ut en opinionsbildare som ”nazist”. Det är organisationen Förtalsombudsmannen som hjälp den drabbade att driva målet, vilket väckt stor upprördhet inom etablissemanget, eftersom det är aktörer på vänsterkanten som blir stämda.

I etablerad media jublar journalisterna över utfallet och anklagar Förtalsombudsmannen och dess ansikte utåt, journalisten Christian Peterson, för att bedriva kampanjer i syfte att tysta oliktänkande. I en artikel i Expressen anklagar journalisten Anna Gullberg Förtalsombudsmannen och Christian Peterson för att missbruka rättssystemet och dammsuga internet efter fall där (ofta vänsterextrema) personer anklagar personer för att vara ”nazist”, eller andra epitet som syftar till att misstänkliggöra deras åsikter och tysta en seriös debatt.

Vad Gullberg och flera andra journalister och opinionsbildare däremot blundar för är att detta är en metod som vänsterextremister länge själva använt sig av för att tysta folk.

Vänstern utmanas med sina egna metoder

För två veckor sedan skrev Frihetsnytt om hur Expo anklagar andra för det de själva och andra närstående projekt gör. Att stämma och anmäla oliktänkande är något som bland annat Juridikfronten och Näthatsgranskaren aktivt ägnar sig åt. Dessa dammsuger internet, framförallt sociala medier, för att därefter polisanmäla personer som, ofta i affekt, uttrycker sig väldigt grovt om någon specifik etnisk eller sexuell minoritet.

Näthatsgranskarens frontfigur, Tomas Åberg, har själv satt i system att förtalsanmäla alla som delar ett inlägg från journalisten Joakim Lamotte, där uppgifter framkommer som Åberg anser utgör förtal. Han har inte dragit sig för att kräva pengar av en funktionshindrad fattigpensionär, ett mål som han försökte utnyttja för att tvinga tidningen Samnytt att avpublicera flera artiklar om honom och be om ursäkt. Annars skulle han fortsätta målet mot pensionären.

Dessa metoder har vänsterextrema aktörer, med etablissemangets goda minne, kunnat ägna sig åt för att tysta sina meningsmotståndare. När det plötsligt börjar användas mot dem, då blir det plötsligt ett problem.

Undervisar vänstern i konsekvensetik

Peterson, som är den som får ta emot medias hat i frågan, tar det med ro och pekar ut orsaken till dubbelmoralen.

Vänstern saknar konsekvenstänk och kan inte föreställa sig att någon skulle använda deras egna metoder mot dem. När högern börjar använda sig av uthängningar och lawfare, alltså använder rättsväsendet, då kommer det som en blixt från en klarblå himmel, säger han till Frihetsnytt.

Eftersom Anna Gullberg inte tar upp Näthatsgranskaren, Civil Rights Defenders och Juridikfronten, så blir det ganska uppenbart att det här inte handlar om att man skulle vara mot förenklade tvistemål, även om man nu helt plötsligt är det. Den som har flest aktiva förenklade tvistemål är Tomas Åberg, så att vara upprörd över Förtalsombudsmannen och i efterhand säga sig vara emot stämningar, det är knappt värt att bemöta.

Det vi gör är en slags undervisning för vänstern, vi hjälper dem lite på traven att förstå konsekvensetik och vad som händer när man utsätter andra för någonting, då det kan slå tillbaka. De måste bli drabbade av det själva innan de förstår vad det är de gör.

AFA beskrivs som ”autonom vänstergrupp”

Utöver den hycklande inställning som media nu uppvisar ifråga om Förtalsombudsmannen, går man även som katten kring het gröt när det gäller att lyfta Wågs vänsterextrema bakgrund och hans roll inom AFA, som under flera år gjort sig ökända för att med våld och hot skrämma oliktänkande till tystnad och hindra dem från att göra sin röst hörd.

I Gullbergs Expressenartikel kallas han bara för ”journalist” och ”prisbelönt researcher”, medan Expo tar upp att han var med och grundade AFA. Däremot är Expo väldigt överslätande i hur de beskriver AFA, trots den självutnämnda titeln som ”demokratisk tidskrift”, som säger sig vilja motverka odemokratiska tendenser i samhället. AFA kallas i artikeln bara för ”autonoma vänstergruppen Antifascistisk aktion”, trots att även etablerad media kallar nätverket vänsterextremt (däribland SVT) och Säpo har listat dem som ett hot mot det demokratiska samhället.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter