Expo anklagar andra för vad de själva gör

Stiftelsen Expo ondgör sig över Förtalsombudsmannen och att denne hjälper privatpersoner att stämma näthatare som på olika sätt smutskastat dem. Expo hävdar att detta är ett sätt att tysta och förfölja journalister, men missar en väldigt viktig aspekt: det är exakt det som de själva och flera liknande projekt har sysslat med under lång tid. De tar även ställning för en person som grundat det vänsterextrema våldsnätverket AFA, men ”missar” att nämna denna detalj.

Den gångna veckan har aktörer som Expo, Dagens ETC och liknande projekt upprörts över att den vänsterextreme veteranen Mathias Wåg blivit stämd för förtal, när han kallat en person för ”nazist”. I ett inslag av podcasten Studio Expo hävdas att detta är ett försök att smutskasta och tysta oliktänkande, framförallt journalister. Där diskuterar reportern Erik Glaad tillsammans med reportern Anders Dalsbro och journalisten Bilan Osman (som ofta förekommer i Expo-sammanhang) rättegången som ägde rum i tisdags.

Det nya projektet Förtalsombudsmannen hjälper personer som blir utsatta för näthat och förtal på internet, bland annat genom att kallas saker som ”nazist” och liknande epitet, vilket kan ha negativa effekter för den drabbade socialt och arbetsmässigt.

Företrädare för projektet har berättat för Frihetsnytt att man bland annat vill ta ställning för de som faller offer för förtalskampanjer i sociala medier.

Lyfter fram AFA-veteran

Det är i synnerhet två saker som finns att reagera på när man bland annat lyssnar på Studio Expo. Det ena är det faktum att de enbart refererar till Mathias Wåg som ”frilansjournalist”, men inte tar upp det faktum att han var med om att grunda det vänsterextrema våldsnätverket AFA i början av 1990-talet, samt inom ramen för Researchgruppen ägnat sig åt att hänga ut och försöka tysta oliktänkande, något som uppmärksammats av bland annat Dagens Samhälle.

Inget av detta nämns av Expo, som annars brukar vara snabba med att använda folks bakgrund och historik för att pressa dem till tystnad.

Expo är inte de enda som är obekymrade över Wågs bakgrund. Bland annat är han skribent på Aftonbladet, där han obehindrat kan föra ut sina ideologiska ståndpunkter. Journalisten Roger Sahlström uppmärksammar bland annat på Twitter att Dagens Nyheter-journalisten Niklas Orrenius verkade vara väldigt vänskaplig med de vänsteraktivister som var på plats i tingsrätten.

Kritiserar andra för vad de själva gör

Det andra är den fullkomliga bristen på självinsikt. I podden anklagar de Förtalsombudsmannen för att bidra till att opinionsbildare hängs ut och skräms till tystnad. Den som har följt Expo genom åren noterar sannolikt snabbt att det de anklagar Förtalsombudsmannen och journalisten Christian Peterson för, är precis vad de själva sysslat med under hela Expos existens. Bland annat drar de sig inte för att hänga ut och trakassera både politiker (framförallt Sverigedemokrater) och opinionsbildare, om någon sagt eller gjort något som anses klandervärt, eller har förekommit i sammanhang som Expo inte kan tolerera.

De blev även ökända för att drivit på att Swebbtv skulle förlora en bokad lokal för en konferens under våren, i högsta grad ett försök att tysta andra från att göra sin röst hörd.

Till och från brukar deras publikation även skriva om privatpersoner som blivit dömda för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”, där en person (ofta äldre) på internet i frustration skrivit mindre väl valda ord om specifika etniska grupper. Många gånger sker det i anslutning till att en medlem ur denna grupp gjort sig skyldig till grova våldsbrott mot svenskar.

Affärsidé att anmäla personer

Medan Förtalsombudsmannen hjälper drabbade att driva stämningar, lyfter Expo fram aktörer som Näthatsgranskaren och Juridikfronten, vilka har gjort det till en slags affärsidé att dammsuga internet efter yttringar som de därefter anmäler.

Vad gäller personen bakom Näthatsgranskaren, Thomas Åberg, har han satt i system att polisanmäla alla som delar ett inlägg från Joakim Lamotte, vars innehåll Åberg anser utgöra förtal. Nu senast var det tidningen Samnytt som drabbades, men även pensionärer, som lever på existensminimum, har blivit stämda av honom.

Men varken Expo eller några av de andra aktörerna som upprörs över Förtalsombudsmannens arbete verkar överhuvudtaget inse att detta är vad de själva har sysslat med under lång tid.

Antingen är Expo så pass inbilska att de inte själva begriper detta, eller så är de medvetna om det, men inser själva att det är fel. Oavsett vad säger deras reaktioner mer om dem själva än de aktörer som de kritiserar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter