Nationalister öppnar för koalitionsregering

Det spanska nationalistpartiet Vox var en av de stora vinnarna i landets lokala och regionala val. Nu öppnar ledaren för att ingå i en koalitionsregering, vilket skulle vara ett enormt steg framåt för landets nationalister.

Det kan bli nationalkonservativa styrande koalitioner på både nationell och regional nivå i Spanien, då ledaren för nationalistpartiet Vox, Santiago Abascal, meddelat att hans parti är villigt att ingå koalitioner med högerkonservativa Partido Popular (PP, sv. ”Folkets parti”), rapporterar Reuters.

Under måndagen rapporterade Frihetsnytt om den valskräll som Spanien upplevde i och med söndagens lokala och regionala val i Spanien. Det tidigare regeringspartiet, socialistiska arbetarpartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE, sv. ”Spanska socialistiska arbetarpartiet”), gjorde ett katastrofval och backade kraftigt över hela landet. Dess ledare, Pedro Sanchez, beslutade därför att flytta fram de allmänna valen till 23 juli, i ett desperat försök att vinna tid.

Ett nytt regeringsalternativ börjar framträda

Enligt Abascal är Vox beredda att tillsammans med PP utgöra ett alternativ till Sanchez. I två regioner kan PP styra med egen majoritet och i sex regioner kommer styret ske med stöd av Vox.

Om PP:s ledare Alberto Nuñez Feijoo vill kunna hoppas på premiärministerposten, kommer han att vara beroende av stödet från Vox. Om siffrorna från söndagens val håller i sig den 23 juli kommer det inte vara några problem för PP och Vox att kunna bilda en nationalkonservativ regering.

Enligt Abascal trodde Sanchez att han skulle gynnas av draget att flytta valet, men betonar att hans tid ”är över”.

Framåt för nationalister och invandringskritiker

Det senaste året har på flera håll i Europa inneburit ett triumftåg för nationalistiska och invandringskritiska partier. I Italien kunde en regering bildas av tre nationalistiska och konservativa partier, ledda av den karaktärsstarka Giorgia Meloni.

I Finland kommer invandringskritiska Sannfinländarna att ingå i regeringen om förhandlingarna går som de ska, vilket Frihetsnytt har skrivit om. I Sverige nådde Sverigedemokraterna nya framgångar i valet i september. Även om man inte fick någon plats i regeringen, har man ändå fått helt nya möjligheter att påverka och bedriva opinion i och med Tidöavtalet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter