Ny bankomat gynnar kontantanvändning på landsbygden

Medan bankomaterna försvinner från många orter, vilket försvårar användandet av kontanter, sker något som bryter mot trenden. En ort i Dalarna har nu fått sin första uttagsautomat, vilket eventuellt kan vara ett resultat av principfasta invånare.

Nu kommer det bli lättare för invånarna i Lima socken, Dalarna, att kunna använda kontanter. I och med den stora upprustningen av centrum, med både ny livsmedelsbutik och restaurang, har man även fått en uttagsautomat, rapporterar SVT.

Att en uttagsautomat satts upp förvånar många, med tanke på att automaterna annars läggs ned på annat håll. Men sannolikt är det ett resultat av principfasta lokalbor.

Ja, en del vägrar ha kort, de betalar helst med kontanter, svarar lokalbon Mikael Karelius på frågan om det är många som använder kontanter.

Det är väl efterfrågan, antar jag, säger Liliann Magnusson, som använder både kort och kontanter men är förvånad över att man fått till en uttagsautomat i Lima. Det kommer dock göra tillvaron lättare för i synnerhet de äldre, som oftast föredrar att använda kontanter.

Varför använda kontanter?

Den senaste tiden har makthavare drivit på en minskning av kontantanvändandet. Flera näringsidkare har begränsat eller till och med tagit bort möjligheten att betala med kontanter.

Att kunna använda kontanter har flera fördelar och är en central del i ett fritt samhälle. Dels innebär det att ingen kan övervaka vilka inköp som görs. Även om argument med denna spårning är att hålla koll på kriminella, så kan den information som inhämtas användas för övervakning och lättare kontroll när de som har makten har stenhård koll på vad varje person handlar.

Bedömare påpekar att det utökade elektroniska betalsystemet (med kort och swish) även öppnar för begränsningar av systemkritiker, då makten lätt kan stänga av betalmöjligheterna för personerna som man vill tysta.

Dessutom kan kontanter alltid användas, även i händelse av systemfel, strömavbrott eller omfattande kriser. Den 1 mars kunde Frihetsnytt rapportera hur kortbetalningen låg nere på Coop, vilket gjorde att folk fick använda sig av swish eller kontanter.

Det våras för kontanterna?

I slutet av mars presenterade regeringens särskilda utredare Anna Kinberg Batra (tidigare partiledare för Moderaterna) sitt betänkande om varför kontanter behövs. Där lyfter hon fram behovet av betalmedel som kan fungera vid en omfattande kris, samt det faktum att det är många äldre som primärt förlitar sig på kontanter.

Kan det finnas en möjlighet att kontantanvändningen återigen får en större roll som betalmedel?

Enligt Mikael Karelius innebär bankomaten i Lima ett steg framåt i utvecklingen gentemot platser som tar bort automaterna.

Ja, här går vi framåt i utvecklingen, i lilla Lima.

Som nämnts ovan är den nya automaten sannolikt ett resultat av att folk håller fast vid kontantanvändning.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter