Nya trafiksatsningar ökar rörelsefriheten i glesbygd

Regelrätt storskalig kollektivtrafik med bussar på tidtabell är dyr för de regioner som tillhandahåller den. Den är också anpassad för tätorter och kringliggande områden och blir ännu dyrare per passagerarkilometer om den går med många tomma platser.  I Östersunds kommun ska kommunen nu inleda ett experiment med kollektivtrafik genom befintlig trafik – skolskjuts och färdtjänst – till samma pris som buss.

Östersund är en dynamisk stad i Jämtlands län med stor omgivande landsbygd. Befolkningstätheten är dock inte sådan att det går att köra planerad busstrafik på tidtabell i någon större del av stadens omgivningar.

Därför har nu den idén kommit i dagen att låta en del av den befintliga vägtrafik som redan kör på offentligt uppdrag (färdtjänst och skolskjuts) fylla uppgiften att också vara kollektivtrafik på beställning till samma pris som en bussbiljett. Det rapporterar SVT lokalnyheter.

Idén kan vara en lösning för många som vill bo lantligt, men ändå ha både rörelsefrihet och tillgång till Östersunds breda arbetsmarknad utan att behöva bära de numera mycket höga kostnaderna för att äga och använda egen personbil. För arbetsresor kommer dessa kostnader också att vara avdragsgilla i deklarationen. Goda idéer som ger ökad frihet brukar slå igenom.

Stad och landsbygd

Stad och landsbygd har olika fördelar och nackdelar. Urbaniseringen som varit en del av Sveriges utveckling under i alla fall 150 år, hänger till en del ihop med skalekonomierna som staden ger till olika verksamheter. I svensk opinion finns trots det en bred enighet om att en levande svensk landsbygd bör bevaras. Många vill gärna bo på landsbygden för utrymmet som finns och friheten som det ger.

Under lång tid har det blivit svårare att bo på landsbygden när olika tjänster stänger och bränslepriserna ökar, vilket försvårar att kunna transportera sig. Men den senaste tiden har flera satsningar gjorts på olika orter, som gjort det lättare för lokalbefolkningen, såsom bankomater och obemannade affärer, som täcker de primära behoven.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter