Nya uppmaningar om vaccinering

Under hösten kommer de uppdaterade covid-19-vaccinerna till Sverige vilka uppges ge ett ökat skydd mot den dominerande XBB-varianten och dess undervarianter. Detta skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Professorn och virologen Niklas Arnberg uppmanar dock även unga och friska att ta en påfyllnadsdos under hösten.

Väntas i oktober…

Leveranserna av de uppdaterade vaccinen väntas ankomma i oktober, inför säsongens vaccinationsinsats som startar den 7 november. Under sommaren har covid-19 cirkulerat på en låg nivå i Sverige och gör så ännu, trots en viss ökning de senaste veckorna.

Och november

Säsongens vaccinationsinsats startar den 7 november där de uppdaterade vaccinen kommer att finnas på plats. Anledningen till att insatserna för både covid-19 och influensa startar just då är att skapa bästa möjliga immunitet inför perioden då virusen förväntas cirkulera som mest. Därför kommer personer i riskgrupper att kunna vaccineras upp till två veckor tidigare.

Enligt Folkhälsomyndighetens biträdande enhetschef, Johanna Rubin, är det extra viktigt att personer i dessa grupper stärker sitt nuvarande skydd.

– Covid-19 och influensa är allvarliga sjukdomar för många över 65 år och personer i riskgrupp. För dem är det viktigt att stärka sitt skydd genom vaccination. Vår rekommendation är att vaccinera sig med de uppdaterade vaccinerna mot covid-19 inför vintern för att få ett så gott skydd som möjligt.

Virolog går ännu längre

Till skillnad från Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock professorn i virologi vid Umeå Universitet, Niklas Arnberg, även unga och friska att ta en påfyllnadsdos under hösten. Detta står i bjärt kontrast mot den brittiske toppvirologen Chris Smith, som Frihetsnytt rapporterade om nyligen.

Enligt Smith utgör de nya varianterna inget större hot då de bekräftade fallen i dagsläget är väldigt få, samtidigt som spridningen mellan dem varit stor. Tidigare vaccinationer och/eller erhållen immunitet från tidigare genomgångna covid-infektioner ska enligt honom utgöra ett fullgott skydd mot de nya varianterna.

Frihetsnytt kunde i februari rapportera att Folkhälsomyndigheten svängt i synen på covid och inte längre betraktade det som en samhällsfarlig sjukdom. Trots det kommer alltså nya uppmaningar om att svenskarna ska fortsätta ta det.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter