Premiärministern vill skydda frihetshjälten Assange

I det australienska parlamentet har man röstat ja till en motion för att frige Julian Assange. Australiens premiärminister visar att han ställer sig bakom frihetshjälten i ett uttalande.

Julian Assange har suttit fängslad i brittisk fängelse sedan 2019 och under nästa vecka ska den brittiska domstolen ta upp Assanges överklagan om att bli utlämnad till USA.

Överklagan beskrivs som Assanges sista hopp att slippa utlämning till USA där han riskerar ”utsättas för tortyr, eller andra former av misshandel eller bestraffning” enligt FN:s särskilda rapportör om tortyr, Alice Jill Edwards.

Australiens parlament tar offentlig ställning för Assange

Under torsdagen röstade det australienska parlamentet ja till en motion för Julian Assanges frigivning efter att parlamentarikern Andrew Wilkie lade fram en motion som uppmanade USA och Storbritannien att låta Assange återvända hem.

Premiärministern Anthony Albanese uttrycker optimism om ett positivt avslut på Assanges åtal och hoppas på att Assange snart kommer tillbaka till sitt hemland, Australien. Albanese var också en av de som skrev under motionen.

– Det är inte upp till Australien att lägga sig i andra länders rättsprocesser, men det är lämpligt för oss att framföra vår mycket starka åsikt att dessa länder måste ta hänsyn till behovet av att detta avslutas, säger Albanese till AP News.

Flera tunga namn har krävt Assanges frigivning

Julian Assange är förmodligen den sanningsaktivist som råkat mest illa ut i hela världen. Han är fysiskt och psykiskt knäckt och inväntar nu en livstid i amerikanskt fängelse – eftersom han hjälpt till att avslöja statens brott.

Utöver Australiens parlament har flera tunga personer, medier och instanser i samhället krävt att Assanges ska släppas fri. Frihetsnytt listar nedan några av de som krävt hans frigivning som Frihetsnytt rapporterat om:

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter