Protesterna fortsätter mot Macron

Frankrikes president håller på att bli den minst populära presidenten någonsin när han fortsätter att trycka på pensionsreformen. Och protesterna har inte gett vika utan folket fortsätter att gå på gatorna.

Frankrikes president Emanuel Macron fortsätter arbetet med att få igenom en ny pensionsreform. Den nya reformen innebär bland annat att pensionsåldern ska höjas från nuvarande 62 år till 64 år.

En pensionsreform ingen vill ha

Macrons pensionsreform är så illa omtyckt att presidenten inte ens fått stöd av sitt eget parlament för att genomföra den. För att komma runt problemet och undvika en omröstning använda han ett extremt kontroversiellt kryphål i den franska lagen.

Emmanuel Macron och Klaus Schwab på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ Foundations World Economic Forum

Macron valde i mars att använda sig av Artikel 49:3 för att tvinga igenom förslaget utan omröstning. Med andra ord valde Macron att gå förbi demokratins spelregler och införa ett förslag som inte ens hans egna parlament ville ha.

Beslutet gav upphov till enorma protester och det folkliga hatet mot Macron nådde nya nivåer vilket Frihetsnytt rapporterade om.

För att reformen skulle få laga kraft var en författningsdomstol tvungen att godkänna förslaget. Detta gjorde Frankrikes högsta författningsdomstol den 14 april. Men även denna gång underminerade man demokratin när man förbjöd en folkomröstning i frågan, vilket Frihetsnytt rapporterade om.

Prosterna fortsätter

Fransmännen är mycket missnöjda med sin president och har genom historiskt stora protester gjort det mycket tydligt. Protesterna har pågått i flera månader och inget tyder på att de kommer att upphöra.

Det franska folket, i synnerhet den vanliga arbetaren, fortsätter att protestera mot vad de själva anser är en diktator.

Arbetarrörelsen anordnar idag tisdagen den 6 juni den fjortonde protesten för i år med strejker och protester över hela Frankrike. Alla fackförbund och ungdomsorganisationer deltar och trots att färre deltar i protesterna efter att lagen gick igenom väntas hundratusentals fransmän ge sig ut på gatorna under dagen rapporterar Le Monde.

Så här kan gatorna se ut när fransmännen ger sig ut för att visa sitt missnöje mot ”diktatorn” Emanuel Macron.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter