För att förbättra sin hälsa behövs inte 10 000 steg om dagen enligt en ny studie. Den visar istället att en bråkdel räcker för att förbättra hälsan. En känd KI-professor säger i en kommentar att varje steg räknas och att vardagsmotionen är viktigare för hälsan än vi tidigare trott.
Tillräckligt för riskminskning

Studien, som publicerades i The European Journal of Preventive Cardiology under tisdagen den 8 augusti, är en metaanalys(1), som omfattar 227 000 deltagare över 17 olika studier som följts upp under sju års tid.
Den visade att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskade vid så lite som 2 300 steg om dagen. Går man minst 4000 steg om dagen minskar även risken för förtida död och för varje 1 000 steg som läggs till minskar risken med ytterligare 15 procent.
En metaanalys som Mai-Lis Hellenius, professor i allmänmedicin vid Karolinska institutet säger är både välgjord och viktig då den omfattar över 200 000 deltagare i 17 tidigare studier på området, rapporterar SVT.
Detta händer i kroppen vid motion
Redan vid 2 300 steg per dag (motsvarande en 15-20 minuters promenad) uppvisas de första tecknen på riskminskning, för att sedan öka brant. Hellenius säger för övrigt att alla stegen inte behöver gås på en gång utan att de kan läggas ihop under dagen.
Hon tillägger att vardagsmotion av detta slag är såpass hälsosam för att den sätter igång många olika processer i kroppen.
– I dag vet vi att det bildas tiotusentals proteiner så fort vi rör på oss. De sprids med blodet och har en antiinflammatorisk, smärtstillande och antidepressiv effekt. Blodtryck och blodsocker sjunker också, förklarar hon.
Högre riktmärken bättre
Hellenius säger dock att vi inte bör skippa rådet om att gå 10 000 steg om dagen, då det är bättre att ha mellan 7000 – 10 000 dagliga steg som riktmärke än minsta möjliga. Det är först vid dessa högre riktmärken som de maximala hälsoeffekterna kommer.
Enligt studien minskade risken för förtida död med hela 49 procent hos unga vuxna som gick mellan 7 000 – 13 000 steg/dag. Fastän fördelarna med promenader var som mest märkbara vid 20 000 steg/dag menar hon att mer inte alltid innebär bättre. –”Budskapet är att varje steg räknas. Det är onödigt att gå för mycket, vi behöver inte det för att få positiva hälsoeffekter. Väldigt hög fysisk aktivitet ökar också risken för skador.”

Alternativa träningsformer
Skulle man ha ett stillasittande arbete som man för stunden inte kan lämna går det lika bra att göra tio djupa knäböj, menar Hellenius. Det är fortfarande bättre än att förbli stillasittande och är något man bör göra varje halvtimma.
Det ger samma effekt som att gå en sväng, avslutar hon.
Kopplingar till Pfizer
Mai-Lis Hellenius, som är svensk professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, har givit ut flera böcker inom hälsa och livsstil (samt kokböcker) och har varit en ofta återkommande profil i morgonsofforna, som anlitad expert på livsstilsfrågor.
Något som dock de flesta inte känner till är att den Livsstilsmottagning på Karolinska Universitetssjukhuset som hon är chef för bildades med pengar från Pfizer, ett av världens största läkemedelsföretag.
Ett företag som hon haft mycket nära relationer till och där hon spelat in minst en reklamfilm för företagets kolesterolsänkande statiner. Kan det kanske vara därför många av hennes kostråd ser ut som de gör och att hon ofta får stå relativt oemotsagd i mainstream-mediernas TV-program?
(1) Metaanalys är en studie av vetenskapliga publikationer, med syfte att dra slutsatser om den samlade vetenskapliga litteraturens gemensamma slutsats, således en studie av studier. Källa: Wikipedia
Så uppstod myten om 10 000 steg Rekommendationen om att gå 10 000 steg om dagen kommer ursprungligen från en japansk firma för stegräknare. Stegräknaren fick namnet 10 000 steg. Siffran valdes ut slumpmässigt för att det japanska tecknet för 10 000 steg ser ut som en gående man. Att gå 10 000 steg kommer inte från forskning från början men den är ett bra riktmärke att sikta på ändå, menar forskare. Källa: SVT
På ngn TV kanal går ett program som heter ”My 600 lb life ” .
Det handlar om folk som väger över 300 kg…..och skall få hjälp att minska vikten.
USA:s fetaste vägde nära 700 kg .
Men vikter på över 300 kg och nära 400 kg är inte så unikt.
Dom är ju sängliggande…..men jag är nyfiken på hur dom försörjer sig ….får dom socialhjälp ?? eller ??
Det är ju alltid ngn anhörig som ger dom mat ….men alla miljöer pekar på ”låginkomsttagare ” –och hur i hela friden sköts kiss och avföring ??? Hmm….
Alexander väger nog inte ens ett hekto för mycket .